JAB Rôzne

Šikovná babka zo Spišskej: Takéto veci dokáže uháčkovať pani Daniela, FOTO

Hračky, čiapky, topánočky či vianočné a veľkonočné ozdoby. Toto všetko dokáže uháčkovať šikovná Daniela Kafková zo Spišskej Novej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Šikovná babka zo Spišskej: Takéto veci dokáže uháčkovať pani Daniela, FOTO
24
Galéria

Aj keď jej ručné práce neboli cudzie, háčkovanie ju nikdy nelákalo. No vážna zlomenina nohy ju pripútala doma natoľko, že si začala krátiť čas práve háčkovaním. Novovešťanka Daniela Kafková sa háčkovaniu venuje šiesty rok a, ako hovorí, je to momentálne jej hobby.

„Moja mama tiež háčkovala, ale mňa to nalákalo. Aj keď mi to chcela ukázať, tak som nemala záujem. Radšej som vyšívala či štrikovala,“ prezradila pre Spišskú 24 pani Daniela.

Pred piatimi rokmi mala podľa jej slov však ťažký úraz, tak hľadala čím by si krátila čas. Zaujali ju práve háčkované hračky. „Krátenie času, ako aj malá vnučka boli pre mňa dôvodom, prečo som vlastne s týmto koníčkom začala. Začínala som od základov, ako samouk a podľa návodov, čo som našla na interne,“ priblížila s tým, že úplne prvý výtvor bol nie veľmi podarený zajac.

Inšpirácia bola najmä vnučka, pre ktorú pani Daniela háčkovala okrem hračiek aj čiapky, klobúky či topánočky. Háčkovanie sa jej však zapáčilo natoľko, že mu venuje svoj čas takmer každý deň. „Väčšinou háčkujem po večeroch, venujem tomu vždy tak dve hodinky a robím na tom, čo ma práve zaujme. Uháčkovať sa dá všeličo,“ doplnila. A tak v obývačke pani Daniely vznikajú zajačiky, ovečky, korytnačky, háčkované prívesky , hrkálky či vianočné a veľkonočné ozdoby.

„Pred Vianocami som háčkovala vianočné ozdoby, s ktorými som si vyzdobila stromček, zároveň niektoré aj podarovala známym a kamarátkam. To isté v období Veľkej noci, kedy sa dá vytvoriť naozaj všeličo,“ povedala. Podľa jej slov vždy príde čas na zmenu. „Nemám rada, keby som robila stále to isté, tak skúšam stále niečo nové.“

Aj keď uháčkovanie takej hrkálky, či malej hračky zvládne aj za hodinu, naposledy niekoľko mesiacov venovala háčkovaniu 24 zajačikov. „Moja vnučka navštevovala materskú školu a bola predškoláčka. A keďže chodila do zajačikovej triedy, rozhodla som sa, že spravím deťom z tej triedy na konci roka prekvapenie. Do háčkovania som sa pustila už v januári a skončila som v máji. Teším sa však, že detičky a aj pani učiteľky mali z toho radosť,“ dodala.

Momentálne sa pani Daniele zapáčili takzvaní usínačikovia, na ktorých pracuje. „Keď ma prestanú baviť, nájdem zase opäť niečo iné,“ zasmiala sa.

Jej diela si môžete pozrieť v našej galérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Má šikovné ruky: Toto všetko vie uháčkovať Novovešťanka Daniela
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM