JAB Rôzne

Snehová vločka, akú inde neuvidíte: Škola v Markušovciach je držiteľom slovenského rekordu, FOTO

Výnimočná udalosť zvečnená na stene školy. Neobvyklé sneženie pred takmer 300 rokmi inšpirovalo riaditeľku základnej školy k slovenskému rekordu.

Ilustračný obrázok k článku Snehová vločka, akú inde neuvidíte: Škola v Markušovciach je držiteľom slovenského rekordu, FOTO
5
Galéria
Zdroj: ZŠ Markušovce

Základná škola s materskou školou v Markušovciach pri príležitosti 60. výročia otvorenia novej budovy základnej školy dostala k svojmu sviatku výnimočný darček, najväčšiu namaľovanú snehovú vločku, ktorá bola zapísaná do slovenskej knihy rekordov.

Iniciátorka celkového nápadu bola riaditeľka školy Iveta Dutková. Ako pre Dnes24 prezradila, myšlienku jej vnukla jej mama, ktorá rada počúva rádio a všetky zaujímavosti zo Slovenska, ako aj zo sveta si aj zapisuje.

Náhodná informácia

„Hoci sú Markušovce známe svojou históriou a historickými pamiatkami, stále som mala predstavu, že aj my, ako škola chceme spraviť niečo výnimočné. Pri rozhovoroch s mamou prišla náhodou reč na sneh a snehové vločky a ona mi povedala, ako počula, že najväčšie snehové vločky padali práve v Markušovciach," prezradila.

Táto informácia ju podľa jej slov natoľko zaujala, že pre overenie týchto informácií oslovila meteorológa Petra Jurčoviča, ktorý pátral v meteorologických kronikách a zistil, že 24. októbra 1726 padal na východnom Slovensku sneh. „To by nebolo až také neobvyklé, ale v okolí Markušoviec padali snehové vločky chumáče veľké 12 – 14 centimetrov v priemere," ozrejmila s tým, že táto historická informácia bola inšpiráciou pre namaľovanie maxivločky na stenu telocvične základnej školy.

Vločku z bezpečnostných dôvodov namaľovali skúsení graffitáci, ktorý na to použili plošinu. Po zmeraní vločky-giganta sa táto informácia zapísala aj do slovenskej knihy rekordov. Dvojníčka vločky má priemer 540 centimetrov a komisár slovenských rekordov Igor Svítok, ktorý zápis zrealizoval odovzdal škole aj certifikát a medailu.

Rarita aj v Európe

Maxivločky padajúce z neba zaujali aj našu redakciu a preto sme sa komisára slovenských rekordov spýtali, ako je to s týmto rekordom celkovo na svete. „V Európe som nenašiel nič o veľkých vločkách, najväčšiu vločku zaznamenali v roku 1887 v americkej Montane a mala priemer asi 38 cm. Je zapísaná aj v Guinnessovej knihe rekordov," povedal.

Ako doplnil čo sa týka kreslenej vločky, tak toto bol ustanovujúci slovenský rekord. „Je však malá pravdepodobnosť, že bolo niečo podobné nakreslené aj v Európe," uzavrel.

Maxivločku, ktorá zdobí stenu školy si môžete pozrieť aj v našej galérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Základnú školu v Markušovciach zdobí maxi snehová vločka
5
Galéria
Zdroj: ZŠ Markušovce
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM