JAB Rôzne

V Spišskej je už dostupný verejný defibrilátor: Bol nainštalovaný v centre mesta, FOTO

Spišská sa môže od dnešného dňa pochváliť verejne dostupným defibrilátorom. Navyše sme prvým mestom, kde bude takýto prístroj k dispozícii 24 hodín denne.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej je už dostupný verejný defibrilátor: Bol nainštalovaný v centre mesta, FOTO
11
Galéria

Na slávnostnom sprístupnení prvého verejne dostupného defibrilátora v Spišskej Novej Vsi sa zúčastnilo vedenie mesta ako aj všetky záchranárske zložky spolu so záchranármi z Popradu. Defibrilátor sa nachádza v centre mesta a to priamo na budove turistického informačného centra. Symbolicky ho tam nainštalovali presne 11. januára o 11.00 hodine. Jeho zrodu pomohli najmä záchranári z OZ Záchrana, ktorí zrealizovali zbierku na jeho zakúpenie.

Pripomína pamiatku zosnulej lekárky

Tento prístroj bude podľa slov primátora Jána Volného v centre Spišskej pripomínať pamiatku lekárky Patrície Krajňákovej, ktorá zahynula v septembri minulého roku pri výkone povolania a sama bola veľkou propagátorkou verejne dostupných záchranných prístrojov.

Hlavná myšlienka a impulz prišiel práve od jej bývalých kolegov Františka Majerského a Michal Weincille, ktorí na prvé dva takéto defibrilátory vyzbierali aj peniaze. „Prvý bude slúžiť obyvateľom a návštevníkom v Spišskej, ten druhý slávnostne spustíme v piatok v Poprade,“ doplnil Majerský s tým, že jeden prístroj vyjde na 1600 eur.

Pod dohľadom kamier

*** „Sme prvou kvapkou na Slovensku, keďže náš defibrilátor bude prístupný vo dne aj v noci občanom i návštevníkom mesta. Na Slovensku zomrie ročne päťtisíc ľudí v situáciách, kedy by im tento prístroj mohol pomôcť. Sme radi, že môžeme byť príkladom pre iné mestá na Slovensku a v duchu odkazu pani Krajňákovej sa budeme snažiť osloviť prezidenta Slovenskej republiky, aby sa stal propagátorom verejne prístupných defibrilátorov,"*** uviedol v príhovore primátor Spišskej Novej Vsi.

Namontovaním prvého verejného defibrilátora to však podľa slov hlavy mesta ešte nekončí. „Keďže to nie je až taká veľká investícia oproti ľudskému životu, bude sa mesto snažiť zakúpiť ďalšie defibrilátory aj do áut mestskej polície, na športoviská či na miesta, kde je veľký pohyb ľudí," povedal Volný. Keďže ide o verejne dostupné miesto, novonainštalovaný defibrilátor bude podľa slov náčelníka mestskej polície Michala Komaru pod dohľadom až troch mestských kamier – jedna je otočná, dve statické.

Nápad ohľadom nainštalovania verejne dostupného defibrilátora kvituje aj Renáta Šuláková, riaditeľka spišskonovoveskej nemocnice a bývalá spolužiačka nebohej lekárky. „To, že v nemocniciach sú defibrilátory, to je jasné, ale na verejne dostupných miestach je prístroj veľmi dôležitý. Pri náhlom zastavení krvného obehu má tento prístroj liečebné účinky až v troch tretinách a každou minútou oneskorenia použitia defibrilátora klesá o desať percent šanca na prežitie človeka,“ povedala pre náš portál.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

FOTO z miesta: V centre Spišskej je už verejne dostupný defibrilátor
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM