Eva Mikulová Samospráva

Organizácie starajúce sa o opustené zvieratá dostanú od mesta 50-tisíc eur

OZ Únia vzájomnej pomoci (OZ ÚVP) ľudí a psov dostane v zmysle zákona o veterinárnej starostlivosti polovicu tejto sumy vo výške 25-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Organizácie starajúce sa o opustené zvieratá dostanú od mesta 50-tisíc eur
10
Galéria

Občianske združenia (OZ) starajúce sa a prevádzkujúce útulky pre opustené zvieratá v meste Košice si tento rok rozdelia dotáciu 50 000 eur.

„Keďže ide o doposiaľ neriešenú oblasť, v porovnaní s predchádzajúcim obdobím pôjde o 6-násobné navýšenie finančných zdrojov. OZ Únia vzájomnej pomoci (OZ ÚVP) ľudí a psov dostane v zmysle zákona o veterinárnej starostlivosti polovicu tejto sumy vo výške 25 000 eur,“ informuje na svojej stránke mesto Košice.

Mesto neprevádzkuje vlastný útulok

Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti je povinnosťou každej obce zriaďovať, prevádzkovať alebo sa podieľať na prevádzke útulkov pre opustené zvieratá.

Keďže Mesto Košice nemá zriadený svoj vlastný útulok pre opustené zvieratá, každý rok poskytuje podľa zákona a na základe zmluvy o spolupráci finančný príspevok pre Občianske združenie, ktoré prevádzkuje útulok v Haniske pri Košiciach.

Koncom marca 2019 požiadalo ÚVP o finančný príspevok na zabezpečenie chodu útulku ÚVP pre opustené zvieratá. Útulok je druhým najväčším na Slovensku, počet psov sa tam permanentne pohybuje okolo 180 – 200, pričom ďalších 100 psíkov a mačiek je umiestnených u dočasných opatrovníkov dovtedy, kým sa pre zvieratká neuvoľní nejaké miesto v útulku.

Občianske združenie prijíma psov z Košíc, z asanačnej služby v Košiciach, podieľa sa na financovaní kastrácií psov pre majiteľov v sociálnej núdzi a na kastrácii pouličných mačiek v Košiciach.

Mesačne potrebujú 13 tisíc eur

OZ ÚVP sa zároveň aktívne podieľa na osvetových besedách pre deti v materských školách, žiakov v základných a stredných školách, pravidelne organizuje výcviky pre širokú verejnosť, na ktorých sa učia majitelia vychovávať psov, a tým eliminovať možné problémy na sídliskách v Košiciach.

Priemerné mesačné náklady OZ ÚVP na chod útulku (krmivo, veterinárne náklady, liečivá, dezinfekčné prostriedky, energie, pohonné hmoty, inzercia, mzdy zamestnancov) sú 13 000 eur.

Na základe zmluvy poskytne mesto ÚVP v roku 2019 finančné prostriedky vo výške 25 000 Eur. Financie majú byť použité aj na krmivo pre zvieratá, veterinárne náklady, lieky pre zvieratá a na prevádzkové náklady. ÚVP sa zároveň zaviazala aj k tomu, že zabezpečí záujem mládeže o dobrovoľnú pomoc v útulku, čím prispeje aj k zmysluplnému využitiu voľného času školákov.

Dotácie aj pre iných

O prerozdelení ďalších 25 000 eur rozhodovala Mestská rada. Tá odporučila mestskému zastupiteľstvu, aby dotácia vo výške 15 000 eur putovala pre OZ Srdce pre mačky, ktoré ich chce využiť na veterinárne náklady spojené so záchranou mačiek a náklady spojené s kastračným programom v Košiciach.

Ďalších 7000 eur by malo ísť pre OZ Psy ulice a 3000 eur pre OZ Malá farma Košice. Obe tieto neziskové organizácie chcú túto dotáciu využiť na umiestnenie, adopciu pre nechcené, túlavé a týrané spoločenské a hospodárske zvieratá vrátane realizácie osvetovej činnosti.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM