Rôzne Správy

Otvorili novú výučbovú základňu na Lekárskej fakulte

Novú výučbovú základňu Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach slávnostne otvorili v prvý júnový deň.

Ilustračný obrázok k článku Otvorili novú výučbovú základňu na Lekárskej fakulte
3
Galéria
Zdroj: TASR

Klinika stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie LF UPJŠ a Akadémia Košice, n. o., bude slúžiť okrem iného i na praktickú výučbu študentov zubného lekárstva. „Zubné lekárstvo je odbor špecifický svojou náročnou a vysoko nákladnou prípravou. Praktické zručnosti prípravy absolventa si vyžadujú vysoké vstupné náklady na diagnostiku a ošetrovanie pacientov, teda ‚objektov‘ praktickej výučby študentov,“ uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Akadémia Košice, n. o., Andrej Jenča.

Medici musia absolvovať minimálne 1500 hodín praktickej klinickej výučby, aby nadobudli zručnosti potrebné na to, aby po ukončení štúdia mohli samostatne vykonávať základné diagnostické a terapeutické stomatologické vý­kony

Špičkové zariadenia

Vznikom pracoviska – kliniky, ktorá sa stala novou výučbovou základňou Lekárskej fakulty UPJŠ, došlo k zlepšeniu podmienok na klinickú výučbu predmetov v odbore zubného lekárstva. „Predovšetkým sa znížil počet študentov na jedného učiteľa a jedno zubné kreslo z piatich až siedmich na troch študentov pri jednom kresle, čím sa zefektívňuje výučbový proces,“ vysvetlil Jenča.

Košice - Otvorili stomatologicku zakladňu
3
Galéria
Zdroj: TASR

Nové pracovisko umožňuje 3D RTG vyšetrenie, disponuje CT prístrojom pre diagnostiku hlavy a má vlastnú rádioviziagrafiu a ortopantomografiu. Diagnostiku ochorení tváre, krku a ústnej dutiny zabezpečuje kvalifikovaný zdravotnícky personál so špecialistami v oblasti stomatológie, dentoalveolárnej chirurgie, čeľustnej ortopédie, implantológie, maxiolofaciálnej, plastickej chirurgie a otorinolaryngo­lógie.

Aj vedecko – výskumná činnosť

V súčasnosti sa nové pracovisko personálne buduje tak, aby popri poskytovaní špičkovej zdravotnej liečebno-preventívnej starostlivosti a kvalitnej vzdelávacej činnosti vykonávali jeho zamestnanci aj vedecko-výskumnú činnosť. Do výskumných projektov budú mať možnosť sa zapojiť aj študenti LF UPJŠ. „Keďže bola klinika vybudovaná špecificky pre diagnostiku, liečbu a praktickú výučbu v zubnom lekárstve, ponúka určite najreprezenta­tívnejšie priestory v Košiciach a okrem toho disponuje špeciálnymi priestormi – kvalitnými fantómovými miestnosťami na tréning praktických zručností bez pacientov. Preto je toto nové klinické pracovisko pochopiteľne vítaným obohatením možností praktickej výučby našich študentov zubného lekárstva,“ dodal dekan LF UPJŠ Daniel Pella.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM