Webnoviny - Rôzne

Pado v liste napadol Trebuľu, že si kupuje hlasy Maďarov

V Košickom kraji na Zemplíne koluje list, ktorý vyzýva obyvateľov, aby išli voliť v nadchádzajúcich regionálnych voľbách. Martin Pado dnes pre agentúru SITA v telefonickom rozhovore potvrdil, že je autorom listu s takýmto obsahom.

Ako sa uvádza v liste, samosprávny kraj tohto roku do 20. júla poskytol obciam dotácie na rôzne aktivity v celkovej výške 519 155 eur. „Pán predseda VÚC, pán Trebuľa, a poslanci VÚC nerozdávajú svoje vlastné peniaze, oni rozdávajú naše, teda aj vaše, aj tvoje. Za naše peniaze si robia vlastnú kampaň. Viete ako boli tieto dotácie rozdelené? Kam, do ktorých miest a obcí, do ktorých okresov išli?“ pýta sa autor listu a hneď aj odpovedá, že zmiešané obce s maďarskou menšinou dostali viac ako by im prináležalo podľa percentuálneho podielu z celkového počtu obyvateľov. Kraj má 766 012 obyvateľov, pričom počet občanov hlásiacich sa k maďarskej národnosti je 85 415, čo je 11,2 percenta. Pritom podľa Pada dotácie v roku 2008 a v tomto roku do júla 2009 pre obce s maďarskou národnostnou menšinou dosiahli približne jednu tretinu z celkového objemu dotácií.

„Pýtate sa ako je to možné? Prečo je to tak? Smer-SD a SMK sú v našom VÚC v koalícii. Smer-SD má síce v zastupiteľstve najviac poslancov, potrebuje ale pri hlasovaní aj hlasy SMK. A teda takto si ich kupuje. Takto naše, tvoje, jej aj moje peniaze podporujú rozvoj obcí na juhu, pričom naše obce, naši občania si musia na lepšie časy počkať. Dokedy, kto vie! Veď aj dnes SMK a Most-Híd podporujú vo voľbách pána Trebuľu. A za toto bude treba znova platiť. Zaplatíme to my všetci,“ uvádza sa v liste.

„Aj ja vyzývam občanov k čo najväčšej účasti na regionálnych voľbách. Avšak list podpísaný poslancom Národnej rad SR Martinom Padom (SDKÚ-DS) súčasne rozdúchava vášne a je namierený proti občanom kraja maďarskej národnosti,“ reagoval pre agentúru SITA súčasný župan Zdenko Trebuľa, ktorý opätovne kandiduje na tento post za stranu Smer-SD. Ako dodal, on nikdy nedelil obce na naše a tie druhé. „Kategoricky popieram, že by na moju kampaň či kampaň poslancov išli prostriedky samosprávneho kraja. Na invektívy voči mojej osobe, autor vie, že sa nezakladajú na pravde, nebudem reagovať. Občan sám posúdi, kde je pravda, čo sa v jeho prospech z úrovne samosprávneho kraja urobilo,“ povedal Trebuľa.

Trebuľa sa však čuduje obsahu listu, ktorý sa týka dotácií pre obce s maďarskou menšinou obyvateľstva. „Za takúto manipuláciu by sa nemusel hanbiť ani najzarytejší nacionalista a som prekvapený, že takýto názor zastáva člen SDKÚ-DS a poslanec Národnej rady SR,“ povedal Trebuľa a vyslovil presvedčenie že to určite nie je názor väčšiny obyvateľov kraja.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM