Správy

Pandémia pomáha útulkom: Nový domov nachádza viac psov, FOTO, VIDEO

V košickom útulku končia denne desiatky túlavých a vyhodených psov.

Zdroj: TASR/Diana Semanová

Záujem o adopcie psov sa počas pandémie nového koronavírusu zvýšil. Za občianske združenie Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov (ÚVP) v Košiciach to uviedla Romana Šerfelová. Keďže je útulok pre dobrovoľníkov momentálne uzatvorený, zamestnanci majú aj viac práce.

V košickom útulku býva v priemere od 170 do 200 psov. „Mesačne sa ich k nám dostalo 25 až 30 a adoptovalo sa približne 20 až 25. Teraz je to viac, aj ten pomer sa vyrovnáva. Záujem ľudí o psíkov je oveľa vyšší ako predtým,“ povedala. Pripisuje to tomu, že mnohí pracujú z domu, majú obmedzené možnosti, viac času a tiež chodia častejšie do prírody.

Prišli o majiteľov

Podľa nej aj v tomto prípade hrozí, že sa niektoré psy do útulku vrátia. Verí však, že noví majitelia si na nich zvyknú. ÚVP spolupracuje aj s organizáciami v Nemecku, kde takisto evidujú zvýšený záujem o adopciu psov. „Psíky sa rýchlejšie adoptujú, a tým pádom môžeme z ulice rýchlejšie prijať ďalšie,“ dodala.

Šerfelová spresnila, že väčšinu túlavých psov ľudia do útulku privezú. Po tých, ktoré zrazia autá na ceste, neraz chodia aj pracovníci ÚVP. „Sú aj prípady, keď majitelia zomrú a rodina sa nedokáže postarať o zvieratko. Takýchto prípadov bolo v minulom roku viac. Aj v tomto roku mal nový koronavírus svoje obete u majiteľov psíkov, aj takých sme prijali,“ vysvetlila.

Bez dobrovoľníkov

V dôsledku pandémie majú zamestnanci útulku aj viac práce. Doposiaľ im s venčením a starostlivosťou vypomáhali desiatky dobrovoľníkov. Od začiatku tohto roka je však pre verejnosť dočasne zatvorený.

„Bola to veľká pomoc. Aj psy sa socializovali, zvykali si na ľudí a boli lepšie pripravené na adopcie. Máme ich veľa a zamestnancov nie je taký počet, aby sa o nich stíhali starať aj individuálne. Teraz vlastne všetko zostáva na pracovníkoch, viac sa nabehajú,“ doplnila Šerfelová.

Košický útulok pre psov
6
Galéria
Zdroj: TASR/Diana Semanová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM