Veronika Hunyadiová Správy

Pápež v Košiciach: Budete mu môcť niekde zamávať? Navštívi Hlavnú ulicu?

Budú môcť vidieť pápeža aj Košičania, ktorí sa nezúčastnia oficiálnych podujatí?

Ilustračný obrázok k článku Pápež v Košiciach: Budete mu môcť niekde zamávať? Navštívi Hlavnú ulicu?
35
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Pápež František pri svojej návšteve v utorok 14. septembra v Košiciach navštívi dve miesta. Okrem toho sa ale bude mestom presúvať hneď niekoľkokrát, keďže absolvuje najprv cestu z Košíc do Prešova a následne opäť do Košíc na Luník IX a Štadión Lokomotívy.

Aj v papamobile

Košický primátor na jednom z brífingov avizoval, že by chceli dosiahnuť, aby sa pápež počas svojej návštevy Košíc mohol prejsť aj Hlavnou ulicou. „Vyzerá to tak, že sa nám to nepodarí vybaviť,“ uviedol Polaček ešte v piatok (10. 9.). Napriek tomu je Hlavná ulica vyzdobená vlajkami, kvetinovou výzdobou a z okolia Urbanovej veže zmizlo aj lešenie.

Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) ale potvrdila, že presun pápeža v Františka v papamobile je naplánovaný aj v Košiciach. „Svätý Otec by mal prechádzať papamobilom pred začiatkom verejných podujatí v Prešove, Košiciach a Šaštíne,“ konkretizovala TK KBS.

Či pápeža uvidia a budú mu môcť zamávať aj Košičania, ktorí sa nezúčastnia oficiálnych podujatí je však otázne. Detaily cesty a konkrétnu trasu presunov z bezpečnostných dôvodov nechce polícia špecifikovať. Trasu kolóny s pápežom ale naznačujú uzávery ciest. Šancu vidieť pápeža by tak mala byť napr. na Komenského či Hlinkovej ulici.

Kompletný prehľad dopravných obmedzení v súvislosti s pápežom nájdete v tomto článku.

Bezpečnostné opatrenia

Na oboch miestach stretnutia s pápežom v Košiciach budú návštevníci prechádzať viacerými bezpečnostnými kontrolami. Z tohto dôvodu budú brány Štadióna Lokomotívy a sektory na Luníku IX otvorené už od 8.00 hod.

Areály sa potom z bezpečnostných dôvodov uzavrú dve hodiny pred príchodom Svätého Otca, teda Luníka IX o 14.00 hod. a štadión Lokomotívy o 15.00 hod. Na Luník IX sa od 14.00 hod. nedostanú ani tí, ktorí tam bývajú.

Vstup do sektorov na Lokomotíve bude prebiehať z Čermeľskej cesty cez jednotlivé vstupy, zvlášť pre plne očkovaných a pre OTP. Sídlisko Luník IX bude rozdelené plotmi a zábranami. Pre návštevníkov bude určený koridor po Hrebendovej ulici, ktorým sa dostanú priamo k sektorom. Pápež príde na miesto iným koridorom, ktorý bude od obytných domov oddelený zábranami a plotmi.

Zábery zo stretnutia pápeža Františka s prezidentkou Zuzanou Čaputovou nájdete v priloženej galérii.

Prezidentka sa stretla s pápežom Františkom v Prezidentskom paláci
35
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Pápež v Košiciach

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM