Správy

Pápež v Košiciach: Zákaz návštev a kontroly pohybu osôb? Šušká sa o špeciálnom režime

Obyvatelia hlavného mesta a Košíc sa nám posťažovali na špeciálny režim počas návštevy pápeža. Nebudú môcť ludia prijímať návštevy a skontroluje niekto pohyb ľudí v daných lokalitách?

Ilustračný obrázok k článku Pápež v Košiciach: Zákaz návštev a kontroly pohybu osôb? Šušká sa o špeciálnom režime
Zdroj: TASR/AP

Návšteva pápeža Františka na Slovensku vzbudila poriadnu pozornosť. Ľudia sa podľa tipu od nášho čítateľa museli pripraviť aj na ďalšie doplňujúce obmedzenia. Spomínajú sa netradičné praktiky, ktoré sa mali diať v Bratislave a Košiciach.

„V centre Bratislavy chodili tajní policajti od bytu k bytu, od firmy k firme a komunikovali na ľudí, zamestnávateľov, že v pondelok 13. septembra majú obmedziť pracovnú dobu. Nahlásiť mali tiež na zoznam meno a údaje každého jedného zamestnanca, ktorý by sa musel zdržovať v priestoroch či zrušiť mítingy,“ obrátil sa na nás náš čitateľ.

Kontrolovaný vstup?

Okrem toho majú byť uzatvorené cesty už od stanice a kontrolovaný vstup každej osoby.

„V Košiciach obchádzali ľudí, čo bývajú pri štadióne. Museli nadiktovať, kto sa v ten deň bude presne zdržovať v domácnosti a návštevy, samozrejme, zakázané. Veľa firiem dáva zamestnancom voľno, ľudí sa to má dotknúť aj pri návšteve lekára v danej oblasti. Človek nemôže ísť navštíviť ani rodiča, keď nie je nahlásený na zozname,“ píše náš zdroj.

Prečítajte si aj tieto zaujímavé články

Polícia: Nedisponujeme tým

Overovali sme si to preto priamo u polície. „Vami uvedenými informáciami nedisponujeme,“ odvetila Denisa Bárdyová, hovorkyňa prezídia Policajného zboru.

Faktom však je, že na území každého krajského riaditeľstva Policajného zboru, kde bude návšteva pápeža prebiehať, prijíma aj polícia adekvátne opatrenia, pre Dnes 24 to uviedla hovorkyňa prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Viac k téme pápež v Košiciach

„A to tak za účelom zabezpečenia verejného poriadku, ako aj bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Situáciu dôkladne analyzujeme a vyhodnocujeme aj prípadné riziká. Príslušníci poriadkovej polície budú plniť svoje úlohy priamo v dejisku stretnutia a v širšom okolí aj spolu s dopravnou políciou, ktorá bude podľa potreby usmerňovať premávku a zabezpečovať jej plynulosť,“ vysvetlila Bárdyová.

Uzavreté ulice

Na konkrétne opatrenia a obmedzenia, ktoré budú platiť 14. septembra v Košiciach, sme sa opýtali Petra Ďuriša z agentúry Amadeus, ktorá má na starosti organizáciu podujatí s pápežom. Ako vysvetlil, ulice v bezprostrednej blízkosti štadióna Lokomotívy budú počas návštevy pápeža uzavreté. Ide o časť Kostolianskej a Čermeľskej cesty, Kavečiansku cestu, ulicu Za štadiónom a uzavrie sa aj úsek Komenského ulice od križovatky s Hlinkovou smerom k štadiónu.

Pre autá budú ulice uzavreté už od 13. septembra, pre peších až v deň návštevy pápeža (14. 9.). Obyvatelia dotknutých ulíc podľa Ďuriša musia počas návštevy Svätého Otca rátať s obmedzeniami, o ktorých však budú včas informovaní. O obmedzeniach v doprave bude informovať aj mesto Košice.

Mapu s uzatvorenými ulicami nájdete v galérii pod článkom.

Služba kriminálky

Železničná polícia bude dohliadať podľa jej slov na verejný poriadok aj v obvode železničných dráh. Situáciu bude monitorovať aj služba kriminálnej polície.

„K dispozícii bude antikonfliktný tím, príslušníci poriečnej polície, psovodi a policajti na koňoch. Pomáhať budú aj študenti stredných odborných škôl Policajného zboru z Pezinka a Devínskej Novej Vsi, tiež kadeti z Akadémie Policajného zboru. V prípade potreby budú zapojené aj ďalšie policajné zložky,“ spresnila ďalej hovorkyňa.

Záleží na komforte

Pri zabezpečovaní verejného poriadku budú policajtom pomáhať aj príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky.

„Aktívne komunikujeme aj s predstaviteľmi Ministerstva zdravotníctva SR, Konferencie biskupov Slovenska, organizátormi a ďalšími partnermi. O podrobnostiach budeme verejnosť priebežne informovať, zatiaľ sa ku konkrétnym cestám a presunom delegácie z bezpečnostných dôvodov nebudeme vyjadrovať,“ priblížila ďalej Bárdyová s tým, že polícii záleží na komfortnom presune ľudí.

Foto: ilustračné

Uzavretie ulíc počas návštevy pápeža
3
Galéria

Aktuality zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM