Veronika Hunyadiová Správy

Žiaci budú mať vďaka pápežovi deň voľna. Školy budú počas jeho návštevy zatvorené

Školopovinné deti majú dôvod na radosť. Počas návštevy pápeža do školy nepôjdu.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci budú mať vďaka pápežovi deň voľna. Školy budú počas jeho návštevy zatvorené
Zdroj: TASR/František Iván

Návšteva Svätého Otca Františka sa 14. septembra sa dotkne aj školopovinných detí. Tešiť sa môžu na deň voľna.

Deň voľna

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka a primátor Košíc Jaroslav Polaček na tlačovom brífingu k organizácii návštevy pápeža Františka v Košiciach informovali o zmenách, ktoré sa dotknú košických škôl.

KSK ako zriaďovateľ stredných škôl rozhodol, že stredné školy budú mať 14. septembra voľno. Podobne na tom budú aj všetky cirkevné školy. „Pre takýto pokyn pre školy sme sa rozhodli z úrovne zriaďovateľa – ak nebude vyhlásený štátny sviatok. O tomto zatiaľ asi ešte nebolo rozhodnuté,“ uviedol Trnka. Udelenie riaditeľského voľna odporúča aj ďalším zriaďovateľom na území KSK aj Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Do školy v tento deň nepôjdu ani mladší žiaci. Mesto Košice tiež požiadalo riaditeľov základných školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, aby vyhlásili na 14. septembra riaditeľské voľno.

Materské školy v Košiciach budú v tento deň otvorené a fungovať v plnej prevádzke.

Obmedzená doprava

Dôvodom, prečo kraj aj mesto pristúpili k tomuto kroku je, okrem možnej účasti na podujatiach s pápežom, sú aj zmeny a obmedzenia v doprave. Prímestská doprava v Košickom aj Prešovskom kraji bude v tento deň premávať v prázdninovom režime.

Košická župa vyčlenila desiatky autobusov na zváženie veriacich z farností z celého východného Slovenska. „Zatiaľ máme objednaných približne 40 autobusov," uviedol predseda KSK.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM