Veronika Hunyadiová Správy

Pápeža v Košiciach uvidí 50-tisíc ľudí! Veriacich z východu budú zvážať autobusy

Prípravy na návštevu pápeža Františka sú v metropole východu v plnom prúde.

Zdroj: TASR/František Iván

Pápež František navštívi 14. septembra v Košiciach dve miesta, štadión Lokomotívy a sídlisko Luník IX. Do príprav a organizácie vzácnej návštevy sa okrem Arcibiskupského úradu a mesta Košice zapája aj Košický samosprávny kraj (KSK).

Ľudia z celého kraja

Svätý Otec bude mať v Košiciach dve zastávky, navštívi štadión Lokomotívy aj na sídlisko Luník IX. Podľa agentúry Amadeus, ktorá má na starosti organizáciu, bude kapacita na štadióne Lokomotívy 30 až 35-tisíc ľudí pričom kapacita na sedenie je sedem tisíc osôb, ďalší ľudia sa dostanú na plochu štadióna. V prípade väčšieho záujmu je možné kapacitu navýšiť na maximálne 50-tisíc ľudí.

Na Luníku IX bude kapacita na úrovni 10 až 15-tisíc ľudí, podľa záujmu. Vedľa štadióna Lokomotívy bude podľa košickej župy navyše k dispozícii tribúna pre tých, ktorí sa nedostanú priamo do areálu. Budú odtiaľ môcť sledovať priebeh programu a dianie na štadióne.

Stretnutie s pápežom na štadióne Lokomotívy je určené pre mladých ľudí, veková kategória návštevníkov tak bude obmedzená na 15 – 30 rokov. Na sídlisku Luník IX nebude podľa arcibiskupa Bernarda Bobera žiadne vekové obmedzenie. „Je to verejná udalosť a každý kto bude chcieť, bude môcť prísť," uviedol pre Dnes24. Na Luník IX sa podľa jeho slov chystajú aj obyvatelia z marginalizovaných komunít z blízkeho okolia, Spiša či ďalších kútov východného Slovenska.

Mimoriadne autobusy

Keďže sa očakáva príchod ľudí z iných miest, župa vypraví v deň pápežskej návštevy mimoriadne autobusové spoje, ktoré budú zvážať veriacich z jednotlivých farností. Vypraví približne 100 autobusov a upraví sa aj cestovný poriadok prímestskej autobusovej dopravy v kraji.

„Je dôležité, aby všetkým, ktorí majú záujem stretnúť sa s pápežom, to bolo umožnené. Keďže väčšina ľudí príde z iných miest, nielen z mesta Košice, kraj vypraví mimoriadne autobusové spoje. Osobitne oslovíme zariadenia sociálnych služieb s možnosťou individuálnej prepravy hendikepovaných vo vekovej kategórii 15 až 30 rokov, s ktorou sa Svätý Otec stretne na štadióne Lokomotívy. Je pre nás dôležité, aby aj tieto skupiny osôb pocítili, že máme záujem sprostredkovať im toto jedinečné duchovné obohatenie,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Mimoriadne autobusové spoje budú jazdiť k záchytným parkoviskám, ktoré budú zriadené v Košiciach. K štadiónu Lokomotívy bude premávať kyvadlová doprava. Každý, kto má záujem dopraviť sa niektorým z mimoriadnych autobusových spojov do Košíc, môže svoj záujem nahlásiť priamo vo svojej farnosti do 20. augusta.

Viac k návšteve pápeža

Očkovanie vo farnostiach

Keďže podmienka na stretnutie s pápežom je očkovanie, Košický kraj zriadi simulované očkovacie centrá aj vo farnostiach. Očkovať sa tu bude jednodávkovou vakcínou Janssen od výrobcu Johnson&Johnson, pri ktorej sa za plne zaočkovaného považuje človek po 21 dňoch od podania vakcíny.

„Jednotlivé farnosti sme už informovali o možnosti dať sa zaočkovať výjazdovou očkovacou službou kraja a informovali sme ich aj o možnosti využiť mimoriadne autobusové spoje,“ povedal arcibiskup.

Záujem o očkovanie vo svojich farnostiach môžu veriaci nahlásiť do 4. augusta. Harmonogram očkovania bude následne zverejnený podľa záujmu veriacich.

Samosprávny kraj pomôže Arcibiskupskému úradu aj o zabezpečením dobrovoľníkov. „Dobrovoľnícke centrum Košického kraja disponuje databázou so stovkami dobrovoľníkov, ktorých oslovíme,“ dodal Trnka. Podľa arcibiskupa bude potrebných minimálne 500 dobrovoľníkov. Registrácia bola spustená 26. júla a doposiaľ sa zaregistrovalo približne 60 záujemcov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM