JAB Rôzne Recept na dnes

Pestovateľ tekvíc zo Spiša nám prezradil parádny recept: Pochutnajte si na dobrote z hokkaida

K jeseni neodmysliteľne patria tekvice, ktorých býva v tomto období všade hojne. Na Spiši sa z tekvíc pripravuje väčšinou polievka či tekvicový prívarok. Na tekvicovú polievku z hokkaida nám prezradil recept dlhoročný pestovateľ nielen tekvíc.

Ilustračný obrázok k článku Pestovateľ tekvíc zo Spiša nám prezradil parádny recept: Pochutnajte si na dobrote z hokkaida
Foto: Jana Buvalová

Markušovčan Ján Andrejov počas jesene a zimy obľubuje pochúťky z tekvice. „Tekvicu má rada celá rodina hlavne hokkaido. Práve v nedeľu sme poslednú zjedli,“ prezradil. V záhrade má viacero druhov tekvice no hokkaido sa podľa slov pestovateľa zje, ako prvé.

Potrebujeme:

  • 1 očistenú tekvicu
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľu
  • 1 stonka zeleru
  • 5–6 klinčekov
  • zázvor
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 jablká
  • 1/2dcl biele víno
  • 1 sladkú smotana
  • muškátový orech
  • pol lyžičky kari
  • tekvicový olej
  • tekvicové semiačka

Tekvicu, mrkvu, cibuľu, zeler spolu s cesnakom asi centimetrom zázvoru a drvenými klinčekmi dáme spolu do jedného hrnca a necháme povariť. Pridáme na kocky pokrájané dve jablká očistené od jadrovníka. Keď sú jablká mäkké polievka sa odstaví a rozmixuje ručným mixérom. Pridá sa jedna sladká smotana jeden a pol deci bieleho vína pol lyžičky kari korenia a na vrch sa postrúha trošku muškátového oriešku.

,,Je to celebritná polievka. My ju máme radi ešte z tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými semiačkami,“ doplnil Ján. Tekvica je podľa Jána však dobrá aj upečená na pekáči no na tekvicovú polievku to nemá.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM