Pestovateľ tekvíc zo Spiša nám prezradil parádny recept: Pochutnajte si na dobrote z hokkaida
K jeseni neodmysliteľne patria tekvice, ktorých býva v tomto období všade hojne. Na Spiši sa z tekvíc pripravuje väčšinou polievka či tekvicový prívarok. Na tekvicovú polievku z hokkaida nám prezradil recept dlhoročný pestovateľ nielen tekvíc.
Markušovčan Ján Andrejov počas jesene a zimy obľubuje pochúťky z tekvice. „Tekvicu má rada celá rodina hlavne hokkaido. Práve v nedeľu sme poslednú zjedli,“ prezradil. V záhrade má viacero druhov tekvice no hokkaido sa podľa slov pestovateľa zje, ako prvé.
Potrebujeme:
- 1 očistenú tekvicu
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
- 1 stonka zeleru
- 5–6 klinčekov
- zázvor
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 jablká
- 1/2dcl biele víno
- 1 sladkú smotana
- muškátový orech
- pol lyžičky kari
- tekvicový olej
- tekvicové semiačka
Tekvicu, mrkvu, cibuľu, zeler spolu s cesnakom asi centimetrom zázvoru a drvenými klinčekmi dáme spolu do jedného hrnca a necháme povariť. Pridáme na kocky pokrájané dve jablká očistené od jadrovníka. Keď sú jablká mäkké polievka sa odstaví a rozmixuje ručným mixérom. Pridá sa jedna sladká smotana jeden a pol deci bieleho vína pol lyžičky kari korenia a na vrch sa postrúha trošku muškátového oriešku.
,,Je to celebritná polievka. My ju máme radi ešte z tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými semiačkami,“ doplnil Ján. Tekvica je podľa Jána však dobrá aj upečená na pekáči no na tekvicovú polievku to nemá.