Eva Mikulová Správy

Piaty ročník osvetovej zdravotnej akcie Movember bol úspešný, oslovil viac ako 700 ľudí, FOTO

Medici Lekárskej fakulty zorganizovali v sobotu 16. novembra piaty ročník osvetovej akcie MOVEMBER zameranej na informovanosť o rakovine semenníkov a prostaty.

Ilustračný obrázok k článku Piaty ročník osvetovej zdravotnej akcie Movember bol úspešný, oslovil viac ako 700 ľudí, FOTO
4
Galéria
Zdroj: UNLP

Akcia Klubu verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice, ktorej symbolom boli mužské fúziky, sa konala v čase medzi deviatou a osemnástou hodinou v nákupnom centre Aupark a bola znovu úspešná.

Medici oslovili celkovo 735 návštevníkov, čo je doterajší rekord.

Symbolom sú fúzy

„Podujatie sa tradične koná v mesiaci november a jeho symbolom sú mužské fúziky, preto dostalo pomenovanie MOVEMBER – spojením názvu tohto mesiaca a skratky anglického slova pre fúzy. Veľmi nás teší, že sa nám podarilo v rámci nášho medického MOVEMBRA osloviť v košickom Auparku vyše sedemsto mužov, ktorým sme ozrejmili dôležitosť a možnosti prevencie rakoviny semenníkov a prostaty,  zvlášť význam samovyšetrovania semenníkov. K dispozícii sme mali silikónový model, na ktorom sme im vysvetlili správnu techniku samovyšetrenia a oslovení muži v ňom pohmatom hľadali patologickú hrčku. Odhaliť nebezpečný útvar je totiž možné aj za pomoci samovyšetrenia, ale je potrebné poznať správnu techniku a mať záujem starať sa o svoje zdravie,“ hovorí spoluorganizátorka podujatia, študentka 6. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ Lule Tomiq, podľa ktorej samovyšetrenie môže neraz pomôcť odhaliť onkologické ochorenie včas, keď sa dá ešte úspešne liečiť.

Hlavným cieľom študentov bolo ukázať mužom, že starostlivosť o mužské zdravie nie je žiadne tabu a malo by byť súčasťou ich každodenného života.

Na študentskej akcii sa podieľalo 14 medikov a odborné poradenstvo poskytli záujemcom pracovníci Urologickej kliniky UPJŠ LF a UNLP Košice.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM