Lenka Fedorová Rôzne

Plnou parou vpred: Detská železnica oslávi v Košiciach 60 rokov!

Detská železnica, obľúbené miesto malých návštevníkov, oslávi v najbližších dňoch už 60 rokov svojej plnej prevádzky. Nadšencov tohto skvostu tak čaká deň plný zaujímavého programu i pestrých zážitkov.

Ilustračný obrázok k článku Plnou parou vpred: Detská železnica oslávi v Košiciach 60 rokov!
Zdroj: TASR

Známa a obľúbená Detská železnica v Košiciach sa dožíva krásneho jubilea. Od prvého vypravenia vlaku ubehlo už 60 rokov, a tak toto výročie oslávi vo veľkom štýle.

Bohatý program po celý deň

Plnou parou vpred je podujatie, ktoré je organizované pri príležitosti 60. výročia dokončenia trate Čermeľ – Alpinka a začiatku plnej prevádzky známej železničky. Na návštevníkov tak čaká atraktívny program či prevádzka štyroch rušňov.

Nabitý program sa 1. septembra 2016 začne prvou jazdou a potrvá do podvečerných hodín. K najväčším zaujímavostiam budú patriť súťaže zručností rušňovodičov, ktorí svoje schopnosti predvedú na stanici Alpinka. Predvedú sa tak vo viacerých disciplínach, pričom do súťaže sa zapoja parné aj dieslové mašinky.

Hasiči predvedú historickú techniku

O príjemnú atmosféru a dobrú hudbu sa postará folklórna skupina Krasňanka, hasiči predvedú historickú techniku a pre deti vyrobia obľúbenú penovú šou. Okrem toho si deti prídu na svoje aj počas zábavných aktivít, ktoré pre ne pripravili lesníci z košických mestských lesov.

Nebude chýbať ani hladkacia mini zoo a vlastnoručná výroba sviečok. Hladné krky zasýti železničiarsky guláš. Návštevníci budú môcť počas dňa zažiť jazdenie na stanovištiach rušňovodičov alebo aj na nákladnom plošinovom vozni. Trojicu popoludňajších jázd navyše ozvláštnia obľúbené prepady vlakov.

Železnička bude premávať celý deň

Železnička bude počas slávnostného dňa premávať s pozmeneným cestovným poriadkom. Z nástupnej stanice Čermeľ vlaky vyštartujú o 9:20, 11:20, 13:20, 15:20 a 17:20, z Alpinky budú štartovať s posunutým odchodom o 20 minút, teda o 10:20, 12:20, 14:20, 16:20 a 18:20.

Detskú železničku postavili v rokoch 1955 až 1956 aj vďaka pomoci nadšených dobrovoľníkov. V Košiciach tak odvtedy patrí k najobľúbenejším atrakciám, kde sa stretáva množstvo rodín s deťmi. Od roku 2012 ju prevádzkuje občianske združenie Detská železnica Košice. Za toto obdobie bol úplne obnovený vozový park a pribudol aj najmladší parný rušeň na Slovensku Krutwig.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM