Správy

Po Košiciach jazdia fúzaté autobusy a električky: Viete, čo je za tým? FOTO

November je už niekoľko rokov známy kampaňou Movember, ktorá šíri osvetu o rakovine prostaty. Do osvetovej kampane sa zapojili aj ľudia v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Po Košiciach jazdia fúzaté autobusy a električky: Viete, čo je za tým? FOTO
3
Galéria

November je mesiacom boja proti rakovine prostaty. Predposledný mesiac v kalendárnom roku je preto už tradične spájaný s medzinárodnou charitatívnou akciou známou ako Movember.

Muži si počas tohto mesiaca nechávajú rásť pod nosom fúzy alebo bradu, aby podporili kampaň, ktorá sa zameriava na boj proti rakovine prostaty. Cieľom Movembra je upozorniť na dôležitosť prevencie a preventívnych prehliadok, ktorým muži často nevenujú dostatočnú pozornosť, a podnietiť diskusiu o témach, ktoré sú často tabu.

Zapojili sa aj Košičania

Do kampane sa tento rok zapojil aj Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) v spolupráci so Spolkom medikov mesta Košice. Informuje o tom na svojej stránke na sociálnej sieti. Keďže sú symbolom tohto podujatia fúzy, DPMK umiestnil nálepky fúzikov na svoje vozidlá MHD. Cestujúci si ich môžu všimnúť na autobusoch aj električkách.

Charitatívnu akciu podporujú aj hokejisti HC Košice. Klub o tom informuje na svojej stránke. „Som veľmi rada, že nápad zapojiť sa do kampane celoklubovo prijali naši chlapci mimoriadne pozitívne. Ešte viac ma však teší ich vlastná iniciatíva prispieť finančne na podporu občianskeho združenia Nie rakovine, ktoré dlhodobo pomáha práve onkologickým pacientom. Naši hráči aj takýmto spôsobom ukázali, že majú srdce na správnom mieste a nerobí im problém podporiť správnu vec. Postupne by sa z tejto kampane mohla stať menšia klubová tradícia," uviedla Patrícia Zekuciová z mediálneho tímu HC Košice.

Viac o Movembri

Názov MOVEMBER vznikol spojením anglického slova MOustache (v preklade fúzy) a mesiaca noVEMBER. Kampaň Movemebr vznikla v roku 2003 a prebieha v 21 krajinách po celom svete. Pravidelne sa do nej zapájajú športovci, herci a ďalšie známe osobnosti.

Počet pacientov s rakovinou prostaty sa každý rok zvyšuje, a výnimkou nie je ani Slovensko. Až 90 % prípadov je pritom liečiteľných, ak sa zachytia včas. Prvým krokom k záchrane sú preventívne prehliadky.

HC Košice podporujú Movember
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM