Michal Lendel Kultúra

Počas víkendu ožijú Košice opäť umením: Ulice v centre mesta nespoznáte!

Festival USE THE C!TY už po šiesty rok ozvláštni leto v košických uliciach. O program sa tento rok postarajú umelci najmä z Košíc, či už v oblasti tanca, divadla, hudby alebo streetartu. Pozrite, čo všetko sa v meste chystá.

Ilustračný obrázok k článku Počas víkendu ožijú Košice opäť umením: Ulice v centre mesta nespoznáte!
Zdroj: TASR

Celý festival sa začína v piatok večer. „Predstavte si Kukučínovú ulicu, Kasárenské námestie biele ako sneh, vypnuté verejné osvetlenie. Stojíte v strede námestia a vidíte krásne osvetlené budovy, príbeh košických ulíc, ktorý sa začína pred vami rozvíjať a vy ste v strede toho diania. Všetko sa točí okolo vás, najprv divadlo, potom tanec a zborový spev, okolo vás prechádza protest a všetko sa to zlieva do jedného predstavenia, ktoré vás pohltí,“ približuje atmosféru piatkového večera riaditeľka festivalu Blanka Berkyová.

Ulice v centre mesta nespoznáte

Počas soboty si na svoje prídu mladí hiphopoví tanečníci, pre ktorých bude v Kulturparku prebiehať celodenný tanečný workshop Move That Park. V centre mesta sa rozbehne niekoľko aktivít naraz. Streetartisti dostali k dispozícií osem ulíc. Košičania i návštevníci mesta tak budú môcť kráčať po oblakoch na Zámočníckej ulici, zažiť strašidelnú prechádzku po Františkánskej alebo uvidieť hompáľajúce sa nohy na Poštovej ulici. Medzitým začneme s Guerilla Gardeningom pri Urbanovej veži.

„To, čo určite neostane bez ohlasu, sú dva architektonické zásahy, ktoré na krátky čas spestria verejný priestor. Jedným z nich je umelecká stena, tiež nazvaná ako Occupy Košice, čo bude stáť pri Urbanovej veži. Druhý dočasný zásah má názov Piknikovisko a bude dva týždne skrášľovať námestie pred Auparkom. Obe diela budú slúžiť ako základňa pre ďalšie aktivity,“ hovorí ďalej riaditeľka festivalu Blanka Berkyová.

Hudba v meste

Neodmysliteľnou súčasťou USE THE C!TY festivalu je podujatie Hudba v meste. Kapely, jednotlivci a rôzne hudobné zoskupenia z Košíc a okolia oslávia sobotný večer hudbou, ktorá bude znieť centrom mesta od 20:00 až do 23:00 hod.

„To, že sa prihlásilo viac kapiel ako minulý rok, je perfektné. Máme napríklad DJ-a, sólovú speváčku a gospel, rovnako aj metalové či rockové kapely. Ale nájde sa aj džez, funky, všetko, na čo si len spomeniete,“ približuje rozpätie prihlásených kapiel ich koordinátor Martin Dani.

Po náročnej sobote, bude patriť nedeľa deťom. Bohatý program ich čaká, ako na Piknikovisku, tak aj na Occupy stene pri Urbanovej veži. Bábkové divadlo, Vedecký brloh, joga, čitáreň a mnohé ďalšie aktivity. Festival sa uzavrie divadlom, ktoré budeme môcť vidieť pred Kasárňami. V slovenskej premiére sa predstaví české Divadlao Continuo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM