Správy

Počet pacientov s COVIDOM v košickej nemocnici klesá! Vypomáha ostatným mestám

V košickej "covidovej" nemocnici sa postupne uvoľňujú lôžka. Prijímajú preto pacientov z okolitých nemocníc.

Ilustračný obrázok k článku Počet pacientov s COVIDOM v košickej nemocnici klesá! Vypomáha ostatným mestám
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach aktuálne zaznamenáva pokles počtu pacientov s ochorením COVID-19. K pondelku v nej bolo hospitalizovaných 233 takýchto pacientov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

„Koncom februára sme mávali do 320 pacientov s týmto závažným ochorením a lôžka boli naplnené na vyše 90 percent. Momentálne je kapacita lôžok naplnená na necelých 67 percent. Mierny pokles počtu hospitalizovaných pacientov sa začal prejavovať začiatkom marca a tento trend pokračuje,“ uviedol výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť UNLP Martin Paulo.

Mnohí v kritickom stave

Denný príjem pacientov sa podľa nemocnice znížil, ide o desať, maximálne 20 novoprijatých pacientov. Pri porovnaní prvej polovice marca s rovnakým časovým úsekom vo februári to bolo v priemere o 45 pacientov menej. Zatiaľ však neklesá počet pacientov v kritickom stave.

„Na umelej pľúcnej ventilácii, ako aj neinvazívnej high flow oxygenovej terapii je stále viac než 50 pacientov. V porovnaní s februárom sa veľmi mierne znížil počet úmrtí, ale žiaľ, denne stále zaznamenávame od dvoch do 12 úmrtí pacientov s ochorením COVID-19," priblížil Paulo. Je to podľa neho spôsobené tým, že v Košiciach zaznamenali najvyšší počet prípadov britskej mutácie nového koronavírusu. Medzi pacientami UNLP ho malo viac než 90 percent.

„Napriek miernemu poklesu počtu pacientov je vyťaženosť našich zdravotníkov stále na maximálnej úrovni. Výrazne nám poklesol počet zdravotníkov s ochorením COVID-19, momentálne je práceneschopných len 32. Stále však máme desiatky zdravotníkov v karanténe, pretože prišli do kontaktu s pozitívnou osobou, prípadne žijú v domácnosti s pozitívnym človekom. Hovoriť o bežnom režime preto zatiaľ ani zďaleka nemôžeme,“ konštatoval Paulo.

Pomáhajú ostatným

Vzhľadom na to, že v UNLP je situácia relatívne stabilizovaná, pomáha teraz ostatným nemocniciam z Košického a Prešovského kraja. Koncom minulého týždňa do UNLP preložili dvoch pacientov na umelej pľúcnej ventilácii z Bardejova a jedného z nemocnice Košice-Šaca. „Posledné dva týždne sme preberali COVID pacientov z nemocníc v Humennom, Michalovciach, tento týždeň nám pribudnú pacienti z Krompách a Prešova. Podávame pomocnú ruku nemocniciam, ktoré nám pomáhali v čase núdze počas najväčšieho tlaku na lôžka, ktorý sme zažívali pred vyše mesiacom,“ dodal výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť.

O najkritickejších pacientov sa starajú zdravotníci na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). „Počas celého obdobia pandémie sme poskytovali zdravotnú starostlivosť 168 pacientom, liečili sa aj vďaka umelej pľúcnej ventilácii. Zo 147 ukončených hospitalizácií sa 104 pacientov zo závažného stavu dostalo. Z tých, ktorých sme u nás liečili, sa nám minimálne dve tretiny pacientov podarilo úspešne odpojiť od ventilátora a preložiť na iné oddelenia na doliečenie,“ uviedol primár OAIM Ján Michlík.

Počas bežného roka poskytnú zdravotnú starostlivosť na OAIM približne 160 pacientom, teraz tento počet dosiahli za šesť mesiacov. Na oddelení pred tým zaznamenávali 24-percentnú úmrtnosť pacientov, počas pandémie ochorenia COVID-19 to je o štyri percentá viac.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM