Aktualizované Eva Mikulová Správy

Pochybili vodohospodári pri vypúšťaní Ružína? Župan Trnka si myslí, že áno, FOTO

Slovenský vodohospodárský podnik (SVP) tvrdí, že sa riadia platným manipulačným poriadkom, ktorý na takéto situácie prihliada.

Ilustračný obrázok k článku Pochybili vodohospodári pri vypúšťaní Ružína? Župan Trnka si myslí, že áno, FOTO
9
Galéria
Zdroj: splavujeme.sk

Vodná nádrž Ružín v týchto daždivých dňoch má významnú úlohu i z povodňového hľadiska. Má zadržať vodu a postupne vypúšťať, aby nedošlo k zaplaveniu priľahlého územia. Podľa rybárov aj chatárov vraj vodohospodári neodhadli situáciu a začali vypúšťať Ružín neprimerane, a to podľa nich spôsobilo záplavy pri nádrži.

Tento názor zdieľa aj predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka: "Silný dážď sa v utorok 13. októbra podpísal aj pod zaliatie dlhodobej obchádzkovej trasy medzi Kysakom a Veľkou Lodinou vedúcej cez osadu Sopotnica. Vybreženie Hornádu v tomto úseku spôsobilo aj neprimerané vypúšťanie vodnej nádrže Ružín Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP). Vodohospodárov sa budeme pýtať, prečo začali Ružín vypúšťať v takom množstve až začiatkom tohto týždňa, keď bol vývoj počasia známy niekoľko dní vopred.“

Vodohospodári chybu odmietajú

„Správca vodnej stavby Ružín v rámci manipulácie sa vždy riadil a počas aktuálnej povodňovej situácie aj riadi platným a vodohospodárskym orgánom riadne schváleným manipulačným poriadkom, ktorý na takéto situácie prihliada,“ informoval nás hovorca SVP Marián Bocák.

Taktiež uvádzajú, že aj v povodí Hornádu pod Ružínom boli v posledných dňoch nepriaznivé hydrologické podmienky a územie bolo nasýtené vodou a na vodných tokoch, ktoré sa vlievajú do Hornádu boli zvýšene vodné hladiny.

„Z vyjadrenia predsedu KSK , ktorý tvrdí, že silný dážď sa podpísal aj pod zaliatie dlhodobej obchádzkovej trasy medzi Kysakom a Veľkou Lodinou vedúcej cez osadu Sopotnica uvádzame, že aj táto trasa je evidovaná ako inundačné územie, čiže umiestňovanie akýchkoľvek objektov a zariadení v záplavovom resp. inundačnom území vodného toku nesie so sebou riziko ich poškodenia počas povodňových situácií.“

Voči týmto tvrdeniam sa SVP ohradzuje. „Nepriamo správcu vodných tokov obviňujúceho zo zanedbania zákonných povinností. Z uvedeného dôvodu považujeme predmetné vyhlásenie z jeho strany minimálne za nekorektné,“ dodáva Bocák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM