Eva Mikulová Správy

Podľa pranostík nás vraj čaká najhorúcejšia časť leta, čo na to Margita?

Významný deň pre našich predkov bol 13. júl. "Margita hádže kosák do žita" - je pranostika odkazujúca na začiatok žatvy a dostávame sa do polky leta.

Ilustračný obrázok k článku Podľa pranostík nás vraj čaká najhorúcejšia časť leta, čo na to Margita?
Zdroj: TASR

Leto práve mieri k svojmu vrcholu a už generácie predkov si všimli, že čas okolo svätej Margity je významný i ako agrotechnický termín.

Psie dni, muchy a žatva

Margita začína nielen žatvu, ale otvára zároveň najhorúcejšie obdobie roka, tzv margitovské leto, prichádzajúce až so 75 percentnou pravidelnosťou.

„Generácie pred nami nazvali tento čas horúcimi psími dňami – kanikulami, počas ktorých je pre nás azylom chladivý tieň.Psie dni, odštartované svätou Margitou trvajú až do 23. augusta,“ vysvetľuje košická odborníčka na pranostiky Eva Bombová.

„Margitka nám prináša aj sladké potešenie, prvé hrušky margitky. Blenom do tejto radosti je však menej sympatická Margitkina obyčaj, rada rozväzuje vrecia a to s otravným obsahom, dotieravými muchami, ktoré vraj rozsýpa poza humná,“ dodáva E. Bombová.

Roľníka margitkovské horúčavy tešia, pretože suchá žatva oddávna znamenala prísľub chlebovej hojnosti, ktorý však mohlo ohroziť známe starootcovské varovanie: „Keď zaplače Margita -dažďov bude dosýta.“

Daždivé počasie nielenže komplikuje žatvu, ale môže škodiť senám a vo viniciach sa tiež desia. Ak totiž na Margitu prší, nebude vraj hrozna a dažde môžu ohroziť aj úrodu orechov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM