Monika Földešiová Rôzne

Polícia bude počas komunálnych volieb dohliadať na bezpečnosť

Na bezpečnosť počas blížiacich sa komunálnych volieb bude dohliadať polícia. "Prijali sme potrebné bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k narušeniu verejného poriadku," informovala TASR Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Policajné hliadky budú podľa jej slov venovať zvýšenú pozornosť volebným miestnostiam, sídlam obvodných volebných komisií a sídlu Ústrednej volebnej komisie. Pohyblivé hliadky zabezpečia ochranu obvodných volebných komisií a ich okoliu až do ukončenia komunálnych volieb.
V mestách a obciach budú dohliadať na verejný poriadok nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky. Mimo bežnej služby bude vo výkone ďalších takmer 4000 policajtov. V teréne budú aj príslušníci kriminálnej polície. V prípade potreby sú podľa Baloghovej pripravené aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici.
„Osobitnú pozornosť venujeme okrem iného aj prípadom kupovania hlasov. Každý prijatý podnet alebo trestné oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti či priestupku preveríme. Upozorňujeme občanov, že kto inému násilím alebo hrozbou násilia či ľsťou bráni v ústavnom práve voliť svojho kandidáta, dopúšťa sa trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb,“ vysvetlila hovorkyňa.
Za takéto konanie, a to aj v prípade, že niekto občana k voľbe určitého kandidáta núti, je trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.
„Akékoľvek poznatky, ktoré môžu smerovať k prípadom možného narušenia prípravy a priebehu komunálnych volieb, je potrebné bezodkladne oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na bezplatné telefónne číslo 158,“ dodala Baloghová.
Komunálne voľby, v ktorých si zvolia občania poslancov, starostov či primátorov, sa uskutočnia v sobotu 27. novembra. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 20.00 h.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM