Eva Mikulová Krimi

Na priechode pre chodcov zrazil dve deti. Polícia upozorňuje chodcov, aby boli viditeľní

Počas uplynulého týždňa policajti na cestách Košického kraja zaznamenali 8 dopravných nehôd, pri ktorých došlo k stretu vozidiel a chodcov. Boli medzi nimi aj deti.

Ilustračný obrázok k článku Na priechode pre chodcov zrazil dve deti. Polícia upozorňuje chodcov, aby boli viditeľní
Zdroj: KR PZ Košice

Skoro sa stmieva

„Povinnosťou chodca je používať reflexné prvky za zníženej viditeľnosti, ak ide po ceste v obci i mimo nej. Pre vlastnú bezpečnosť by ich však mali za zníženej viditeľnosti chodci používať vždy, keď musia vstúpiť na vozovku, prípadne cez ňu potrebujú prejsť, a to najmä tam, kde nie sú vybudované chodníky, kde je slabé, alebo dokonca žiadne pouličné osvetlenie, alebo kde chýba krajnica a chodec musí kráčať po ceste. Len tak ho môže vodič dobre, ale hlavne včas vidieť,“ informuje krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Vstupovať na vozovku a chodiť po nej by mali chodci len v prípade, ak nie je iná možnosť, to znamená, ak pri ceste nie je chodník, cestička alebo schodný pás zelene. Samozrejme, pri prechádzaní cez cestu je potrebné používať vyznačené priechody a v záujme vlastnej bezpečnosti sa radšej viackrát presvedčiť, či je bezpečné na vozovku vstúpiť.

Víkendové nehody

„V piatok 23. novembra, krátko pred 17. hodinou chodkyňa (42), prechádzajúca po chodníku na moste ponad rieku Bodva v meste Moldava nad Bodvou smerom do centra mesta, na jeho konci náhle zmenila smer chôdze a vošla do jazdnej dráhy prichádzajúcemu osobnému motorovému vozidlu zn. Škoda Octavia, ktorej vodič už zrážke s chodkyňou nedokázal zabrániť,“ hovorí L. Ivanová.

Podľa predbežnej lekárskej správy utrpela chodkyňa pri dopravnej nehode ťažké zranenia. Prítomnosť alkoholu bola vykonanou dychovou skúškou vylúčená. Predbežná škoda na vozidle bola vyčíslená na 500 eur.

Ďalšia nehoda sa stala v sobotu 24. novembra krátko po 18.30 hodine v Košiciach. „Vodič jazdiaci s osobným motorovým vozidlom zn. Škoda Felícia smerom zo sídliska Nad jazerom na mesto Prešov, v košickej mestskej časti Vyšné Opátske nerešpektoval signál „Stoj“ na cestnej svetelnej signalizácii a s vozidlom zachytil 2 maloleté chodkyne, ktoré v tom čase prechádzali po riadne vyznačenom priechode pre chodcov na zelený signál „Voľno“, pričom obe boli sprevádzané plnoletou osobou,“ dodáva L. Ivanová.

Podľa predbežnej lekárskej správy utrpela jedna z chodkýň ťažké zranenia, druhá sa zranila ľahko. Vykonaná dychová skúška u vodiča nepreukázala prítomnosť alkoholu. V tejto súvislosti začal vyšetrovateľ Policajného zboru trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví.

Zdroj: KR PZ Košice
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM