Správy

Poľná cesta bude minulosťou: Pereš a Lorinčík prepojí asfaltová komunikácia, FOTO

Prepojovacia cesta medzi mestskými časťami Pereš a Lorinčík je v pláne už 40 rokov. Kedy sa jej obyvatelia konečne dočkajú?

Ilustračný obrázok k článku Poľná cesta bude minulosťou: Pereš a Lorinčík prepojí asfaltová komunikácia, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Prepojovacia komunikácia medzi mestskými časťami Lorinčík a Pereš by mala byť hotová na konci budúcoročných letných prázdnin. S výstavbou jej poslednej tretej časti sa začne na jar 2021. Súčasťou cesty bude aj chodník pre peších a cyklochodník.

Na utorkovej (8. 12.) tlačovej konferencii to uviedol primátor Košíc Jaroslav Polaček. Lokalita medzi týmito mestskými časťami podľa neho patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce časti Košíc.

Prepojenie bolo naplánované takmer pred 40 rokmi.

Poľnú cestu nahradí asfalt

V súčasnosti je hotových zhruba 300 metrov komunikácie v smere od Pereša a 320 metrov v smere od historického jadra Lorinčíka. Podieľali sa na tom súkromný developer a mesto Košice. Zvyšný, stredový, spojovací úsek dlhý približne 500 metrov medzi Macákovou ulicou a cintorínom v Lorinčíku aktuálne patrí do kategórie poľných ciest.

Ako uviedol starosta Lorinčíka Damián Exner trvalo niekoľko rokov najmä vysporiadenie pozemkov. Nová cesta má byť zároveň súčasťou budúcej cyklotrasy západným okrajom Košíc. Za pozitívne označil i vybudovanie dažďovej kanalizácie, čím sa má výrazne znížiť riziko lokálnych záplav. „Z nášho pohľadu je najdôležitejšia práve časť od cintorína a kostola smerom k novovybudovanej radovej zástavbe. To však ocenia aj mnohí Perešania, ktorých blízki sú pochovaní cintoríne v Lorinčíku,“ do­dal.

Koniec obchádzkam

Podľa starostu Pereša Jozefa Karabina ide o zmysluplnú investíciu. "Už teraz je počet obyvateľov v nových obytných súboroch vyšší, než bolo starousadlíkov. Preto je potrebné, aby mali kvalitnú dopravnú infraštruktúru. Hoci títo ľudia oficiálne patria pod Lorinčík, väčšina z nich využíva komunikácie u nás. To sa podpisuje aj pod stav našej hlavnej dopravnej tepny cez Bystrickú ulicu,“ spresnil.

Po prepojení mestských častí by mali podľa starostu financie ušetriť motoristi aj Dopravný podnik mesta Košice (DPMK). Po komplexnom vybudovaní prepojovacej komunikácie sa má upraviť trasovanie linky mestskej hromadnej dopravy č. 20, ktorá bude môcť ísť z Pereša priamo cez Háje do Lorinčíka. Podľa Karabina by ju mohlo využívať aj viac obyvateľov najmä z horného konca Pereša, ktorým doteraz cestu do mesta predlžovala zachádzka do Lorinčíka.

Nová súťaž

Mesto podpísalo zmluvu o výstavbe približne 500 metrov dlhého úseku so spoločnosťou Colas Slovakia. Verejnú súťaž vyhrala s cenou okolo 465-tisíc eur. Predchádzajúcu súťaž, ktorú pre mesto pripravila externá spoločnosť, primátor zrušil a vyhlásil novú. Tú si magistrát pripravil vo vlastnej réžii.

"Dokázali sme ušetriť 50 percent z predpokladanej hodnoty zákazky,“ uviedol Polaček s tým, že celková suma je zároveň nižšia o 200-tisíc eur, než za ňu ponúkol víťaz súťaže z roku 2018. Ušetrené financie majú byť použité na ďalšie projekty dopravnej infraštruktúry.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM