Správy

Porazili kritickú situáciu! Košická geriatria TAKTO skrotila pandémiu

V košických nemocniciach a zariadeniach pre seniorov je situácia kritická, geriatrický ústav ju má momentálne pod kontrolou. Ako to dokázali?

Ilustračný obrázok k článku Porazili kritickú situáciu! Košická geriatria TAKTO skrotila pandémiu
Zdroj: TASR/AP

Vysokošpeciali­zovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša (VOÚG) v Košiciach má na reprofilizovanom tzv. COVID-19 oddelení 36 pacientov z celkovej maximálnej kapacity 38. Povedal to jeho riaditeľ Juraj Sýkora s tým, že zaočkovaní sú takmer všetci zamestnanci tohto nemocničného zariadenia.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zaznamenal vo VOÚG v minulom roku desať úmrtí na ochorenie COVID-19 a 15 s týmto ochorením. „Za rok 2021 evidujeme na COVID-19 päť úmrtí a s COVID-19 jedno úmrtie. Tri úmrtia sú ešte neuzatvorené,“ uviedla Erika Kováčiková z ÚDZS.

Pomohla selekcia

Vlani v októbri vo VOÚG evidovali desiatky pacientov s týmto ochorením a v karanténe boli ďalšie desiatky zamestnancov. Vtedajšiu situáciu označil Sýkora za kritickú. „V súčasnosti ju hodnotím za stabilizovanú, aj keď okolo nás je výrazne kritická,“ povedal s tým, že si vypomáhajú aj medzinemocnične.

Podľa neho sa systém selekcie pacientov z iných ústavných zdravotníckych zariadení osvedčil. Pre príjem pacientov vytvorili 48-hodinový filter s opakovaným PCR testom na ochorenie COVID-19. Zároveň v rámci spolupráce s inými ústavnými zdravotníckymi zariadeniami podľa svojich možností a ich potreby naberajú aj dlhodobo chorých pacientov nakazených novým koronavírusom.

Personálu je dosť

Vo VOÚG majú aktuálne dostatok zamestnancov, v karanténe je jeden administratívny pracovník. „Zároveň si pomáhame aj praktickými setrami študujúcimi na stredných zdravotníckych školách a tiež dobrovoľníkmi, duchovnými, ktorých nám poskytol košický arcibiskupský úrad,“ dodal Sýkora.

Čo sa týka vakcinácie, proti ochoreniu COVID-19 je momentálne zaočkovaných 95 percent zamestnancov VOÚG. Podľa jeho slov majú záujem aj ostatní, nedávno však toto ochorenie prekonali.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM