Eva Mikulová Samospráva

Poslanci nerozhodli o tom, či sa EYOF bude v Košiciach konať

Konečné rozhodnutie o organizácii Európskeho olympijského festivalu mládeže 2021 v Košiciach by malo padnúť do 22. marca, chcú ešte rokovať s vládou.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci nerozhodli o tom, či sa EYOF bude v Košiciach konať
20
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Niekoľko hodín rokovali poslanci košického mestského parlamentu o jedinom bode programu a to, či sa bude v Košiciach v roku 2021 konať Európsky olympijský festival 2021 (EYOF), alebo nie.

V búrlivej debate padlo množstvo rôznych názorov a i keď mnohí z poslancov tvrdili, že chcú EYOF v meste, nakoniec je konečné rozhodnutie opäť posunuté.

Chcú od vlády 22 miliónov eur

Poslanci totiž prijali pozmeňujúci návrh, v ktorom poverili primátora mesta Jaroslava Polačeka aby informoval vládu SR o vážnom záujme organizovať EYOF v Košiciach a požiadal o opätovné rokovanie s vládu. Aby vyčlenila na tento festival 22 miliónov eur. Z tejto sumy je 10 miliónov eur na investičné výdaje a 12 miliónov eur na organizačné výdaje.

Za mesto Košice sú splnomocnení rokovať s vládou SR, námestníčka primátora Lucia Gurbaľová a mestský poslanec a predseda športovej komisie Ladislav Lorinc, v termíne do 18. marca 2019. Taktiež chce mesto požiadať Slovenský olympijský výbor aby bol súčinný pri rokovaní s vládou.

Mimoriadne rokovanie Mestského zastupiteľstva bude zvolané do 22. marca 2019 a na ňom by už malo padnúť definitívne rozhodnutie ohľadom EYOF 2021.

Na dlh

Podľa primátora sa poslanci rozhodli správne. „Je určite ľahšie nájsť desať miliónov alebo päť miliónov eur, ako hľadať 20 miliónov, o tom to celé je. Košičania si zaslúžia novú infraštruktúru (športovú, pozn. TASR),“ povedal s tým, že investičný dlh mesta je v stovkách miliónov eur a v budúcnosti sa akékoľvek vylepšenia Košíc nezaobídu bez úveru.

Ako pripomenul, celý festival bude stáť približne 100 miliónov eur, no nejde len o záväzok mesta. „Mesto Košice podľa môjho názoru bude musieť dofinancovať ďalší zvyšok na to, aby sme športovú infraštruktúru rozbehli. Na druhej strane, my vieme toto podujatie zorganizovať bez toho, aby sme možno investovali do infraštruktúry, ale s tým, že použijeme haly v Prešove a v iných mestách, respektíve budeme to robiť presne tak, ako nechceme. To znamená, v priestoroch, ktoré máme. Vtedy minieme obrovskú sumu peňazí, ale Košičanom nedáme žiadnu pridanú hodnotu,“ povedal.

Stav klinickej smrti

Na rozhodnutie MsZ reagoval aj podpredseda vlády pre investície a informatizáciu a exprimátor Košíc Richard Raši (Smer-SD), ktorý očakával jasné prihlásenie sa k organizácii EYOF, a projekt je podľa neho v stave klinickej smrti, pričom piatkové rozhodnutie len predlžuje agóniu.

Pripomenul, že primátor niekoľkokrát odporučil poslancom, aby nehlasovali za EYOF. Obáva sa, že mesto v piatok zahodilo príležitosť zrekonštruovať svoje športoviská či internáty za peniaze vlády. Ako hovorí, mesto tiež „hádže sumy úplne z brucha, už pýtalo 40 miliónov, teraz 22, ale primátor hovoril aj o vyše 100 miliónoch.“

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM