Lukáš Zavacký Správy

Poslanci odsúhlasili základné imanie košického dopravného podniku: Aký bol na to dôvod?

Z doterajších 33 tisíc eur sa základné imanie Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) zvýši na niekoľko miliónov eur. Prečítajte si dôvody.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odsúhlasili základné imanie košického dopravného podniku: Aký bol na to dôvod?
Zdroj: Dnes24.sk

Jeho hodnota stúpne konkrétne na viac ako 7,9 milióna eur. Na rokovaní schválilo nepeňažný vklad majetku mesta vo forme nehnuteľností do obchodnej spoločnosti mestské zastupiteľstvo.

Mesto je jediným akcionárom DPMK, ktorého základné imanie bolo veľmi nízke od samotného vzniku akciovej spoločnosti v roku 1995. Dôvodom jeho zvýšenia bola dlhodobá podkapitalizácia spoločnosti, ako aj novela Obchodného zákonníka, ktorá zaviedla inštitút krízy.

„To znamená, že základné imanie by nemalo klesnúť pod štyri stotiny celkových záväzkov dopravného podniku. Keď sme počuli, že celkové záväzky podniku sú momentálne na úrovni približne 40 miliónov eur a základné imanie zvyšujeme na takmer osem miliónov eur, tak sme vytvorili aj z tohto hľadiska veľkú rezervu,“ povedal primátor Košíc, Richard Raši.

Poslanci zároveň schválili doplňujúci návrh, ktorý predložil opozičný poslanec Igor Jutka, aby primátor na najbližšie rokovanie zastupiteľstva predložil návrh úpravy rozpočtu v položke dotácie pre DPMK vo forme navýšenia finančných prostriedkov. Dôjsť tak má k skutočnému finančnému krytiu objednaných výkonov vo verejnom záujme.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM