Správy

Poslanci Starého Mesta odobrili zámer predať plaváreň mestu za 700-tisíc eur

Príbeh Mestskej krytej plavárne pokračuje. Staromestskí poslanci odsúhlasili návrh mesta na jej odkúpenie. Dostanú za ňu však menej, než chceli.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci Starého Mesta odobrili zámer predať plaváreň mestu za 700-tisíc eur
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci mestskej časti (MČ) Staré Mesto schválili zámer predať mestu Košice mestskú krytú plaváreň (MKP) za 700-tisíc eur vrátane záväzkov. Rozhodli o tom na svojom stredajšom miestnom zastupiteľstve.

Súhlas v hlasovaní vyjadrilo šesť z 11 prítomných poslancov, štyria boli proti a jeden sa zdržal hlasovania. Mestská časť pôvodne chcela za tento svoj majetok približne o polovicu vyššiu sumu.

Predaj ešte nie je spečatený

Staromestskí poslanci v septembri splnomocnili starostu Igora Petrovčika, aby s mestom rokoval o odpredaji za minimálnu kúpnu cenu 500-tisíc eur a prevzatie všetkých záväzkov, čo predstavuje ďalších 445-tisíc eur. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) však pred mesiacom odobrilo, že mesto je ochotné ju odkúpiť za sumu 700-tisíc eur vrátane jej záväzkov.

Ako vysvetlil starosta Petrovčik, keďže išlo o zámer predaja z dôvodu hodného osobitného zreteľa, v súvislosti so zákonnými lehotami staromestskí poslanci ešte budú musieť rokovať o samotnom predaji.

Skutočná hodnota

Podľa znaleckých posudkov je celková hodnota nehnuteľnosti, vybraných strojov, technologických zariadení a nábytku necelých 8,1 milióna eur. Mestská časť tento týždeň dostala od súkromného investora ponuku na odkúpenie MKP za jeden milión eur. Ako pripomenul hlavný kontrolór Starého Mesta Roman Pillár, v tomto prípade by museli vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž.

Proces by podľa neho trval niekoľko mesiacov a minimálna suma, za ktorú by ju mohli predať, by sa musela stotožňovať so znaleckým posudkom. „Tým pádom je dosť pravdepodobné, že by sa do nej nikto ani neprihlásil. Skončili by sme tak, že by sme ako mestská časť ďalšie mesiace ťahali všetky straty,“ uviedol.

Pripomenul tiež, že plaváreň bola v tomto roku otvorená približne dva mesiace, pričom náklady rastú a vytvárajú sa ďalšie straty. Ak by táto situácia pokračovala ďalej, nebola by udržateľná a museli by sa tiež zaoberať aj približne s 30 zamestnancami. „Samozrejme, v inom období by to bolo inak, ale situácia je, aká je,“ dodal v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Mesto chystá investície

MKP je dlhodobo podfinancovaná a nezodpovedá moderným požiadavkám. Dôvodom schválenia odkúpenia nehnuteľnosti sú plánované investície mesta Košice do jej rekonštrukcie a obnovy. Chce ju prepojiť s kúpaliskom Červená hviezda a vytvoriť tak moderný športovo-relaxačný areál.

Primátor Jaroslav Polaček chcel ešte pred rokom odkúpiť MKP za symbolické jedno euro, neskôr za 100-tisíc eur. Ani jedna ponuka sa v Starom Meste nestretla s pochopením.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM