Posledné šance na zber húb: Oplatí sa ešte vybehnúť do lesov v Košiciach a okolí?
Zdá sa, že sezóna húb bude pomaly končiť. Netreba však zúfať. Na niektorých miestach v Košiciach a v ich blízkosti stále rastú. Vieme, ktoré to sú.
Objavujú sa najmä po daždi, keďže milujú vlhkosť. Za deň dokážu zväčšiť svoju veľkosť o niekoľko centimetrov. Slovensko je na ne veľmi bohaté a, samozrejme, ľudia ich u nás milujú. Cez teplé mesiace sa nachádzajú na každom rohu, no pomaly sa už vytrácajú.
Zberači huby našli v metropole východu na území Furče, ale aj v Moldave nad Bodvou, vo Veľkej Lodine, v Jasove, v Hýľove, v Herľanoch či v Smolníku, uvádza sa na stránke www.nahuby.sk. Počet sa však líši, keďže niektorí nazbierali plné koše, iní iba skromné množstvo, ktoré môžu použiť maximálne na praženicu.
„Výhodou jesenných je to, že sú oveľa menej červivé. V porovnaní s letnými. Teraz sú dosť chladné noci, čo pre nich nie je veľmi dobré. Ak sa vyskytnú niekde, tak lokálne. To je prípad napríklad podpňoviek. Tohto roku sú v lesoch neďaleko nášho mesta najmä zemné hlivy, sem tam sa pritrafí nejaký hríb,“ uviedol Maroš Vrabeľ, skúsený hubár, pre Košice 24.
Jeho obľúbenou lokalitou sú Slanské vrchy, konkrétnosti však pochopiteľne neprezradil. Rásť môžu podľa neho do prvých mrazov.
Čo si však z nich možno pripraviť? „Pre mňa sú jedinečné sušené v kapustnici na Vianoce, ale dajú sa z nich vytvoriť rôzne jedlá. Huby možno pražiť, ale tiež použiť ako náhradu mäsa do fašírok. Časté je z nich uvariť polievku. Vynikajúce je z bedlí urobiť rezne,“ zakončil M. Vrabeľ.
Foto: ilustračné