Potraviny s rovnakou značkou, názvom a obalom majú mať rovnakú kvalitu
Kvalita výrobkov má byť rovnaká. Napríklad v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku.
Výrobky, ktoré sa predávajú pod rovnakou značkou, volajú sa rovnako a majú rovnaký obal, by mali mať rovnakú kvalitu. Uviedla to generálna sekretárka Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Ľubica Schulczová v reakcii na brífing Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o dvojakej kvalite potravín.
Kvalita u susedov
Šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) informovala, že takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú v SR.
Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa nej vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.
Podľa slov predsedníčky Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Kataríny Fašiangovej obchodné reťazce považujú za zásadné, aby potraviny, ktoré ponúkajú svojim spotrebiteľom, boli bezpečné a správne označené.
Uvidíme…
„To znamená, aby označenie uvedené na obale zodpovedalo zloženiu,“ povedala Fašiangová. SAMO podľa nej nevstupuje do obchodných dodávateľsko-odberateľských vzťahov svojich členov, z dôvodu prísneho dodržiavania pravidiel hospodárskej súťaže.
„Samozrejme, v tejto téme je aliancia v mene svojich členov pripravená na odbornej báze komunikovať so štátnou správou a združeniami zastupujúcimi výrobcov,“ dodala predsedníčka SAMO.
Ilustračné foto