Andrea Mesarčíková Rôzne

Pozemky v Barci smerom na letisko nie sú vhodné na obytnú zástavbu

Útvar hlavného architekta (ÚHA) mesta Košice súhlasí so spracovateľom urbanistickej štúdie, ktorý na základe hlukových pomerov nezahrnul pozemky medzi košickým letiskom a mestskou časťou Barca do územného plánu pre nízkopodlažnú obytnú zástavbu.

Spracovateľ urbanistickej štúdie tak nevyhovel požiadavkám vlastníkov uvedených pozemkov. TASR informovala Katarína Jantošovičová z komunikačného referátu košického magistrátu.
„Na základe výsledkov štúdie sme sa stotožnili s názorom spracovateľa a obstarávateľa, že tieto pozemky môžu byť v budúcnosti využité pre občiansku vybavenosť, sklady a výrobu neškodiacu životnému prostrediu. Akceptovala sa pripomienka mestskej časti Barca, ktorá navrhovala časť tohto územia vymedziť pre cintorín a podobne,“ uviedol hlavný architekt mesta Martin Drahovský.
Podľa vedenia Letiska Košice ako dotknutej strany každé rozširovanie obytnej zástavby smerom k letisku obmedzuje jeho budúci rozvoj z dôvodu neprípustnej hladiny hluku, ktorá by ohrozovala zdravie obyvateľov. Tieto pozemky postihnuté hlukom preto boli vždy využívané len na poľnohospodárske účely. Hlučnosť kolíše podľa vyťaženosti letiska a druhu prepravy, ktorú poskytuje. Najvyššia hlučnosť bola zaznamenaná v čase, keď sa letisko využívalo aj pre vojenské účely. V súčasnosti v dôsledku útlmu leteckej prepravy je hlučnosť relatívne malá.
Podľa hlukovej štúdie, ktorú Útvaru hlavného architekta predložilo Letisko Košice, je hluk vypočítaný pri maximálnej možnej vyťaženosti existujúcej dráhy 296 pohybov za 24 hodín. Spracovateľ hlukovej štúdie, firma Norsonic, zdôrazňuje, že ani zníženie prevádzky letiska na polovicu, teda na 148 pohybov za 24 hodín, sa výraznejšie neprejaví vo veľkosti zasiahnutého územia. V súčasnosti sa spracováva rozvojová štúdia letiska. Predĺženie vzletovej a pristávacej dráhy spôsobí, že budú môcť pristávať ťažšie a tým aj hlučnejšie stroje.
Ako ďalej informovala Katarína Jantošovičová, ÚHA sa so všetkými dotknutými stranami stretol niekoľkokrát. Prezentácia Urbanistickej štúdie mestskej časti Barca, upravenej na základe pripomienok dotknutých občanov a inštitúcií, sa uskutoční vo štvrtok 17. júna o 16.00 h v kultúrnom dome v Barci.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM