Správy

Poznáte tieto košické lokality? Ponúkajú oddych aj krásne výhľady

Prírodu vyhľadáva v čase pandémie čoraz viac ľudí. Ak chcete vyraziť na menej navštevované miesta v našom meste, ponúkame malú inšpiráciu.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte tieto košické lokality? Ponúkajú oddych aj krásne výhľady
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Na Slovensku síce máme zákaz vychádzania, no pobyt v prírode v rámci okresu patrí medzi výnimky. V prípade Košíc ide o územie mesta (okresy Košice I až IV). Veľkej obľube sa tešia najmä známe lokality Jahodná, Bankov, Čermeľské údolie či Kavečany. Zaujímavé miesta na prechádzky a oddych v prírode ale ponúkajú aj mestské časti.

Barčiansky park

Možnosti na prechádzky a oddych v prírode ponúka mestská časť Barca vo svojom rozsiahlom parku s výmerou sedem hektárov. Patrí medzi chránené parky so vzácnymi a hodnotnými drevinami a rastlinami. V parku sa nachádza jazierko a obdivovať môžete aj dva historické kaštiele.

Borovicový háj

Ideálnou lokalitou na prechádzku či beh je lesopark Borovicový háj nad Popradskou ulicou, ktorý spája Sídlisko KVP a Terasu.

Vrch Heringeš

Ak hľadáte najkrajší výhľad na mesto, rozhodne navštívte vrch Heringeš v katastri Vyšného Opátskeho. Dostanete sa tam za vyše polhodinu cestou od gymnázia cez Hájnickú ulicu a záhradkársku osadu. Kratšia trasa vedie od autobusovej zastávky Heringeš po poľnej ceste.

Ťahanovský lesopark

Lokalita je spojená sieťou chodníkov so sídliskom Ťahanovce. Nachádza sa tu altánky aj náučný chodník s dĺžkou približne 1,4 kilometre s ôsmimi informačnými tabuľami.

Furčiansky lesopark

Promenádny chodník spájajúci sídlisko Dargovských hrdinov so Zeleným dvorom. Turistický a cykloturistický chodník má dĺžku 3,5 kilometra a nájdete na ňom niekoľko zastávok na oddych a relax. Ak sú priaznivé snehové podmienky je chodník ideálnym miestom na bežecké lyžovanie.

Košická hora

Najľahší prístup na najvyšší vrch okresu Košice III je od zastávky MHD na Lingove, odkiaľ prechádzka na Košickú horu trvá asi 40 minút. Okruh Lingov – Košická hora – Zelený dvor a späť po Promenádnom chodníku má takmer 10 kilometrov a zvládnete ho zhruba za 2,5 hodiny.

Gedeonský les

Neďaleko mestskej časti Poľov sa nachádza Gedeonský les. Nachádza sa v ňom aj najvyšší vrch okresu Košice II Kodydom. Z Poľova sa tam dá dostať pohodlnou chôdzou po poľnej a neskôr lesnej ceste za 25 minút.

Hradová

Najznámejšou atrakciou tejto lokality je určite vyhliadková veža. Momentálne je veža zatvorená, no napriek tomu sa túto časť Košíc oplatí navštíviť. Okrem prechádzky v prírode môžete obdivovať zvyšky Košického hradu alebo si prejsť niektorý zo štyroch náučných chodníkov. Výhľad na Košice si zas užijete z vyhliadkovej plošiny. Dostanete sa sem autom, autobusom MHD alebo po žltej turistickej značke z Čermeľa.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM