Michal Lendel Krimi

Pozrite si mapu kriminality Košíc: Kde vám v meste hrozí najväčšie nebezpečenstvo?

Výsledkom analýzy kriminality v Košiciach je vypracovanie mapy, ktorá odhaľuje v tomto ohľade najproblémovejšie miesta v metropole slovenského východu. Pozrite si, v ktorej časti mesta vám môže hroziť najväčšie nebezpečenstvo.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si mapu kriminality Košíc: Kde vám v meste hrozí najväčšie nebezpečenstvo?
Zdroj: Webnoviny.sk

Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach (VŠBM) rámci preventívnych aktivít podporovaných Radou vlády pre prevenciu kriminality vypracovala projekt aplikovaného výskumu, ktorého obsahom bola analýza kriminality v Košiciach.

Efektívnejšie využitie dostupných síl

Ako uviedol prorektor pre vedu, výskum a zahraničné vzťahy VŠBM Miroslav Kelemen, vypracovaná mapa kriminality názorne priestorovo zobrazuje miesta páchania trestných činov a priestupkov na území mesta Košice, čo na druhej strane ukazuje potrebu zvýšenia aktivít mestskej polície, resp. policajného zboru pri potieraní jednotlivých druhov kriminality, ktoré prevažujú v skúmaných lokalitách. „Mapa tak umožní efektívnejšie využitie dostupných síl a prostriedkov policajných zložiek na území mesta,“ povedal Kelemen.

Z tejto mapy sa dajú presne určiť, ktoré časti mesta sú v ohľade páchania kriminality najproblémovejšie. V tomto nelichotivom rebríčku vedie Staré mesto a najmä Hlavná ulica, Staničné námestie a Moyzesova ulica. Naopak ako najbezpečnejšia časť mesta sa javí Mestská časť Šaca.

Problémové Ťahanovce?

Zaujímavým zistením je aj fakt, že na základe štatistiky kriminality vedenej Policajným zborom SR je sídlisko Ťahanovce považované za problémové sídlisko, avšak v prepočte zistených trestných činov na počet obyvateľov sa už ako problémové nejaví.

Ako pripustil Kelemen výsledky štatistického vyhodnotenia kriminality môžu mať dopad napríklad na ceny nehnuteľností v problémových častiach mesta, či výšku ich poistného. „Predpokladám však, že pre takéto konštatovanie je potrebné vypracovať štúdie dopadov kriminality na nehnuteľnosti v spolupráci s poisťovňami, realitnými kanceláriami a podobne,“ dodal prorektor.

Foto: ilustračné

Mapa kriminality Košíc: Kde vám hrozí najväčšie nebezpečenstvo?
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM