Veronika Hunyadiová Správy

Premiér Heger sa zaujíma o situáciu v Košiciach. Cez víkend príde na NÁVŠTEVU

Predseda vlády ma na sobotu (12. 3.) naplánovanú návštevu Vyšného Nemeckého a Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Premiér Heger sa zaujíma o situáciu v Košiciach. Cez víkend príde na NÁVŠTEVU
Zdroj: Mesto Košice , TASR/Jakub Kotian

Predseda vlády SR Eduard Heger navštívi v sobotu (12. 3.) hraničný priechod Vyšné Nemecké a mesto Košice. Počas návštevy sa stretne aj so zástupcami samosprávy v regióne. TASR o tom dnes informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Ako vyplýva z harmonogramu návštevy, Hever v sobotu v Košiciach navštívi humanitárne centrum (hotspot) pri železničnej stanici. Okren toho absolvuje stretnutie v Sobranciach so zástupcami regionálnej samosprávy a následne navštívi hraničný priechod Vyšne Nemecké.

Telefonoval s Polačekom

Košický primátor Jaroslav Polaček informoval, že mu vo štvrtok (10. 3.) Heger volal. Zaujímalo ho, aké sú v Košiciach podmienky na poskytovanie humanitárnej pomoci Ukrajincom utekajúcim pred vojnou a ako môže pomôcť, aby procesy fungovali. Informoval o tom webový portál košického mesačníka V skratKE.

Dohodli sa tiež, že ak to bude možné, cez víkend sa stretnú najprv vo Vyšnom Nemeckom a potom v Košiciach. Cieľom je lepšie koordinovať aktivity štátu a samosprávy.

Humanitárna katastrofa

Košický primátor v utorok (8. 3.) vyhlásil, že v súvislosti s prílevom utečencov v Košiciach hrozí humanitárna katastrofa. „Len s dobrovoľníkmi a bez akejkoľvek pomoci štátu, už nebudeme vedieť zvládnuť postarať sa o ďalších obyvateľov Ukrajiny,“ povedal v utorok. Zároveň poprosil kompetentných, aby prišli do Košíc a vymysleli plány.

Ministerstvo vnútra (MV) SR označilo vyhlásenie Polačeka za neakceptovateľné rozsievanie paniky. Primátor Košíc podľa rezortu dostal rovnaké inštrukcie ako všetky iné obce a mestá. „Ministerstvo vnútra s poľutovaním konštatuje, že o údajnej humanitárnej katastrofe sa dozvedá prvýkrát až z médií,“ dodal rezort. Minister vnútra Roman Mikulec označil vyhlásenie košického primátora za teátro.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM