Lenka Fedorová Správy

Prepúšťanie v U.S. Steel podľa odborov nekončí: Od júna prídu o prácu ďalší zamestnanci!

Zdá sa, že neblahá situácia v košických železiarňach sa neustále zhoršuje. O svoje miesta prichádzajú desiatky zamestnancov, odborári chcú o preskúmanie situácie požiadať inšpektorát práce.

Ilustračný obrázok k článku Prepúšťanie v U.S. Steel podľa odborov nekončí: Od júna prídu o prácu ďalší zamestnanci!
Zdroj: TASR

Rada odborov sa zaoberala návrhom na zmenu organizačných štruktúr spoločnosti U.S. Steel, s.r.o., podľa ktorého by sa malo stať 29 ľudí od 1. júna 2016 nadbytočnými. Informoval o tom predák košických hutníckych odborárov Mikuláš Hintoš.

„S uvedeným rozhodnutím Rada odborov opakovane nesúhlasí z dôvodu, že zamestnávateľ U.S. Steel Košice, s.r.o., neplní ustanovenie platnej kolektívnej zmluvy v časti II.5 Účasť odborov v pracovnoprávnych vzťahoch,“ uviedol Hintoš.

„Tým, že zamestnávateľ uznáva právo odborov účasti na spolurozhodovaní, prerokovaní a kontrole, neplní taktiež ustanovenie platnej kolektívnej zmluvy v časti II.7 Právo na prerokovanie písm. a). Nepredkladá nám vývoj zamestnanosti, ani plánované opatrenia a dobu trvania organizačných zmien, keď je ohrozená zamestnanosť v súlade s § 237 Zákonníka práce,“ vysvetlil a priblížil situáciu šéf odborov.

Ako ďalej uviedol, z dôvodu, že na predchádzajúce stanoviská Rady odborov OZ KOVO zamestnávateľ U.S. Steel Košice nereagoval, a z dôvodu pretrvávajúcich porušení citovaných ustanovení kolektívnej zmluvy, odborári požiadajú o preskúmanie uvedených skutočností inšpektorát práce.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Odborári ostro voči prepúšťaniu v U.S. Steel Košice: Vedenie spoločnosti to vysvetľuje takto

Richter o prepúšťaní v U.S. Steel: K porušeniu memoranda nedošlo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM