Rôzne

Prevratná metóda: Košický primár operuje problémové nohy BEZ JAZIEV!

Košický primár realizuje unikátnu operačnú techniku ako jediný na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Prevratná metóda: Košický primár operuje problémové nohy BEZ JAZIEV!
Zdroj: Facebook.com/Nemocnica AGEL Košice-Šaca

Pacienti s deformitami nohy môžu v Nemocnici AGEL Košice-Šaca podstúpiť unikátny zákrok. Ako informuje nemocnica na svojom webe, ide o prevratnú techniku, ktorá sa inde na Slovensku zatiaľ nerealizuje.

„Môžeme ňou riešiť takmer všetky deformity prednej časti nohy ako je vbočený palec, kladivkovité prsty a spadnutá klenba, ale aj problémy diabetickej nohy či achilovej šľachy. Túto miniinvazívnu metódu vieme použiť aj pri stavoch, kde by otvorená operácia ani nebola možná,“ ozrejmil primár Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny UPJŠ LF Roman Totkovič, ktorý ako jediný realizuje tieto technicky náročné operácie.

Výhodou tejto novej techniky je podľa nemocnice v porovnaní s inými operačnými postupmi šetrenie mäkkých tkanív, bezproblémové hojenie kostí, omnoho nižšie bolesti pacienta a časový faktor.

„Operácia spadnutej klenby a deformity prstov sa z trištvrte hodiny až hodiny skracuje na pár minút. Niekedy môže operačný výkon naopak trvať dlhšie, napríklad pri operácii vbočeného palca. Podstatnou výhodou je však menšie poškodenie mäkkých tkanív,“ vysvetlil ortopéd.

Ďalším benefitom operačného zákroku má byť fakt, že väčšinu jaziev po tejto operácii takmer nie je vidieť. Zostáva iba niekoľko milimetrová jazva, ktorá vzniká z potreby zavedenia skrutky.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM