Eva Mikulová Samospráva

Primátor Jaroslav Polaček zvolal neplánované mestské zastupiteľstvo. Z vážnych dôvodov

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček nepodpísal dve uznesenia, ktoré schválili poslanci mestského zastupiteľstva na svojom ostatnom rokovaní 19. a 20. októbra 2020.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Jaroslav Polaček zvolal neplánované mestské zastupiteľstvo. Z vážnych dôvodov
Zdroj: Mesto Košice

Primátor Košíc Jaroslav Polaček nepodpísal dve uznesenia poslancov a na 16. novembra zvolal neplánované mestské zastupiteľstvo. Začne o 9,00 hodine a bude sa na ňom rokovať nielen o pozastavených uzneseniach, ale aj o doriešení niektorých ďalších nevyjasnených otázok a námietok.

Prvé uznesenie sa týkalo navrhovaných zmien v Predstavenstve DPMK, po ktorých by odvolal riaditeľa magistrátu Marcela Čopa z funkcie predsedu predstavenstva podniku a na jeho miesto by určil súčasného generálneho riaditeľa DPMK Vladimíra Padyšáka.

V pozastavenom uznesení bolo aj to, aby primátor vymenoval za nového člena predstavenstva DPMK aj riaditeľa riadenia dopravy DPMK Romana Danka.

Neakceptuje personálne zmeny

„Personálne zmeny nie sú pre mesto Košice ako 100-percentného akcionára akceptovateľné. Budem vytrvalo obhajovať najlepší záujem Košíc. Ak by som ustúpil, znamenalo by to ustúpiť od presadzovania transparentného a dobrého spravovania verejného majetku. Hľadal som riešenie s poslancami, ale uznesenie, ktoré prijali, záujmy mesta Košice žiaľ neodzrkadľuje. Zároveň polícia v súčasnosti preveruje trestné oznámenie kvôli machináciám pri verejnom obstarávaní v DPMK. Pokiaľ nebude orgánmi činnými v trestnom konaní potvrdené, že vedenie DPMK postupovalo v tomto prípade v súlade s platnou legislatívou, nemôžem toto poslancami schválené uznesenie nepodpíšem,“ uviedol primátor.

Polaček chce, aby sa zlepšila vzájomná spolupráca medzi jeho vedením a magistrátom a podnik mohol čo najlepšie slúžiť všetkým cestujúcim.

Vedenie mesta plánuje v DPMK aj realizáciu viacerých investičných zámerov, ktoré má za magistrát mesta na starosti aj jeho šéf Marcel Čop. Z tohto dôvodu by podľa primátora bolo žiadúce, aby na nich v DPMK aj priamo dohliadal.

Nepodpísal kapitálové investície do DPMK

Primátor upozornil, že hoci majú s poslancami rovnaký názor na potrebu investícií do DPMK, kvôli nesúladu zo zákonom nemohol podpísať ďalšie schválené uznesenie mestského zastupiteľstva.

Poslanci v rámci 5. zmeny programového rozpočtu mesta Košice na rok 2020 odsúhlasili pozmeňujúci návrh na zníženie kapitálových výdavkov pre DPMK.

Namiesto pôvodných 900 000 eur predstavovalo schválené zníženie sumu 790 424 eur. Zvyšných 109 576 eur by aj naďalej zostalo na kapitálové výdavky DPMK a zdrojom ich krytia by bol prebytok rozpočtu. Rozpočet mesta na rok 2020 má síce účtovný prebytok vo výške 1 milión eur, avšak ten je tvorený z miestneho poplatku za rozvoj, ktorý sa rozdeľuje na polovicu medzi mesto a mestské časti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM