Eva Mikulová Samospráva

Primátor Polaček vyzval spoločnosť EEI na stretnutie, zatiaľ to odmietli. Parkovné bude vyberať mesto

Od 1.1.2019 firma EEI v Košiciach skončí na základe platného všeobecne záväzného nariadenia mesta. Spoločnosť EEi s tým nesúhlasí. Ľudia budú platiť za parkovanie mestu.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Polaček vyzval spoločnosť EEI na stretnutie, zatiaľ to odmietli. Parkovné bude vyberať mesto
Zdroj: kosice.dnes24.sk

Mesto zaslalo písomné vyjadrenie k situácií ohľadom parkovania, ktoré sa od 1. januára mení. Najdôležitejšia zmena je tá, že parkovné už nebudú motoristi platiť spoločnosti EEI ale priamo mestu.

„To čo sme sľúbili ľuďom, aj plníme. Som veľmi rád, že sa nám v tak krátkom čase darí riešiť problém, ktorý Košičanov veľmi trápi. Roky na parkovaní v meste zarábala súkromná firma. Teraz zostanú peniaze v mestskej kase. Košice prišli za posledné roky o veľmi veľa peňazí. Teší ma, že sme to zastavili,“ povedal primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Inšpirovali sa Trenčínom

„Ak vyberá peniaze za parkovanie priamo mesto plynú z toho viaceré výhody. V zahraničí to pochopili už dávno, postupne to ale chápu aj niektoré mestá na Slovensku. Zobrali sme si príklad z Trenčína, kde majú vytvorenú jednoduchú parkovaciu politiku. Tento model parkovania je výhodnejší aj pre mesto, aj pre ľudí. Za ušetrené peniaze budeme budovať nové parkoviská, či parkovacie domy,“ dodal primátor Jaroslav Polaček.

Primátora mesta mrzí, že sa súkromná spoločnosť EEI nechce dohodnúť na odovzdaní parkovania v meste. Tvrdí, že ľudí zavádzajú a to aj výzvami z uplynulých dní, aby si zaplatili za rezidenčné státie.

Komu majú platiť rezidenti?

„Chcel by som vyzvať rezidentov, aby boli pri platení zdržanliví. Mrzí ma tento stav. Našou úlohou je teraz ľuďom v jednoduchosti vysvetliť, čo majú robiť. Viem, že sú teraz zmätení, lebo sa boja aby nedostali pokutu. V najbližších dňoch mesto spustí prostredníctvom svojich informačných kanálov a médií kampaň, kde ľuďom jednoducho vysvetlíme, čo majú robiť. Verím, že sa so zástupcami EEI čoskoro stretneme a ich odchod z mesta bude bezproblémový“, dodáva Polaček. 

Programátori už niekoľko dní vyvíjajú pre mestskú políciu systém na mieru. V prvom januárovom týždni plánuje vedenie mesta zvolať tlačovú konferenciu, kde vysvetlí podrobnosti. V súčasnosti pripravuje detaily, ktoré budú viesť k bezproblémovému prevzatiu parkovania, ktoré bude nielen pre Košičanov výhodnejšie, ale aj ľahko pochopiteľné.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM