Aktualizované Krimi

Dekan Fakulty umení TUKE Tibor Uhrín po kauze s obrazom ODSTÚPIL z funkcie

Akademický senát prijal jeho ospravedlnenie a abdikáciu.

Ilustračný obrázok k článku Dekan Fakulty umení TUKE Tibor Uhrín po kauze s obrazom ODSTÚPIL z funkcie
Zdroj: TASR/František Iván

Dekan Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Tibor Uhrín odstúpil z funkcie. Oznámil to v pondelok na zasadaní Akademického senátu FU TUKE po medializovanej kauze, keď zobral z kaviarne v centre Košíc cenný obraz. Akademický senát prijal jeho ospravedlnenie a abdikáciu.

Senát vo zverejnenom stanovisku poukázal na to, že dekan ako významná osobnosť reprezentujúca Fakultu umení TUKE je morálnym vzorom pre akademickú obec a zvlášť študentov.

„Kriticky sa staviame k jeho konaniu, ktoré malo a naďalej má negatívny dosah a poškodzuje dobré meno Fakulty umení TUKE. Jeho profesionálne nepresvedčivá komunikácia a interpretácia vlastného činu má zároveň dosah na vnímanie umeleckej obce verejnosťou,“ uvádza sa v zverejnenom stanovisku.

Obraz od výtvarníčky Herty Ondrušovej-Victorinovej (1912 – 1999) zmizol zo steny kaviarne na košickej Hlavnej ulici. Zvesenie obrazu dekanom dokumentuje videozáznam z bezpečnostnej kamery. Majitelia kaviarne chceli riešiť prípad na polícii, napokon však došlo k vráteniu maľby. Prípadom sa napriek tomu polícia zaoberá a koná ex offo (z úradnej povinnosti – pozn. red.).

Uhrín priznal, že obraz zo steny zložil, pričom uviedol, že nepoznal jeho pôvod ani hodnotu. „Bola to bláznivá recesia, obraz mal byť zvesený a následne vrátený, nebol v tom úmysel sa obohatiť,“ uviedol. Pripúšťa pritom svoju chybu alebo zlyhanie.

„Áno, samozrejme, bolo to neuvážené, ľutujem takéto konanie a všetkým zainteresovaným sa ospravedlňujem,“ skonštatoval minulý týždeň. Prijíma aj zodpovednosť v tomto smere.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM