Silvia Karasová Správy

Problémy s parkovaním v našom meste rozdelili aj poslancov!

Budúci pondelok sa na zasadnutí Mestského zastupiteľstva má okrem iného preberať aj otázka problematického parkovania v Košiciach. Koncepciu riešenia tohto večného problému vypracovala spoločnosť EEI, ktorá prevádzkuje od minulého roku v meste platené parkovanie. Strana SDKÚ-DS ju však odmieta.

Ilustračný obrázok k článku Problémy s parkovaním v našom meste rozdelili aj poslancov!
Foto: Slávka Kellová

Ku koncepcii riešenia statickej dopravy zaujali poslanci kritický postoj. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS v MsZ Emil Petrvalský: „V takejto podobe koncepciu nepodporíme, pretože neobsahuje požadovaný rozvoj v oblasti parkovania.“ Podľa neho 140 stranový spis dostali poslanci dodatočne a neprešiel tak Mestskou radou. Zároveň dodáva, že v ňom nie sú zahrnuté mnohé pripomienky. Podľa poslanca Rastislava Trnku (SDKÚ-DS) ide najmä o pripomienky, ktoré požadovali obyvatelia Starého Mesto a Košice – Juh: „Nerieši sa ten najzákladnejší problém nedostatku parkovacích miest, na čo mal aj pôvodne slúžiť výber súkromnej firmy, schopnej investovať do parkovacích miest. Toto sa odsúva na poslednú koľaj a vytvára sa obraz, akoby to ani nebolo potrebné a finančne možné.“

Návrh vytvorenia statickej dopravy v Košiciach je tak podľa strany SDKÚ-DS výhodný pre súkromnú firmu a nie pre obyvateľov mesta.

**Zásadné pripomienky, ktoré sa podľa Trnku do návrhu vôbec nedostali:

**

  • výstavba nových parkovacích miest tak, aby spĺňali normy na počty parkovacích miest
  • možnosť parkovať prvých desať minút zdarma
  • 50 centov ako maximálny poplatok za hodinu parkovania
  • možnosť rezidenčnej karty pre miestnych v cene 5 eur

Opačný názor má na celú vec poslanec Otto Brixi (Smer-SD): „Košice konečne po dvadsiatich rokoch budú mať koncepciu statickej dopravy a víziu kam sa s touto statickou dopravou chceme dostať.“ Koncepcia podľa neho bude slúžiť občanom, dôchodcom, aj ľuďom, ktorí denne využívajú motorové vozidlá na prepravu ťažko zdravotne postihnutých osôb.

Kvôli problému parkovania v Košicach je už dávnejšie vyhlásená aj petícia. Podľa poslanca Trnku ju už podpísalo približne 2000 ľudí, najmä z časti Košice Staré mesto. Do petície za zlepšenie podmienok parkovania v Košiciach sa môžete ešte stále zapojiť aj vy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM