Eva Mikulová Samospráva

Prokurátor sa bude zaoberať zámenou pozemkov na Sídlisku Ťahanovce s pozemkami pod Wuppertálskou ulicou

Proti výstavbe 400 bytov na sídlisku KVP je väčšina obyvateľov a zámer developera sa nepáči ani poslancom Mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Prokurátor sa bude zaoberať zámenou pozemkov na Sídlisku Ťahanovce s pozemkami pod Wuppertálskou ulicou
10
Galéria
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Eva Mikulová

Nedávno sme vás informovali o druhom proteste nespokojných obyvateľov KVP. Na štvrtkom mestskom zastupiteľstve 11. apríla sa mestskí poslanci zaoberali petíciou dotknutých občanov, ktorí nesúhlasia s bytovou výstavbou Andromeda. Pod Wuppertálskou ulicou chce developer postaviť 400 bytov.

K tomuto bodu bola búrlivá diskusia, v ktorej padali rôzne obvinenia či už na bývalé vedenie mesta, alebo na poslancov, ktorí hlasovali za výmenu pozemkov. Problém nastal vtedy, keď pozemky rímskokatolíckej cirkvi na Sídlisku Ťahanovce zamenili s cirkvou za mestské pozemky pod Wuppertálskou ulicou. Cirkev získané pozemky obratom predala developerovi.

Zneužitie právomoci?

Poslanci nakoniec odsúhlasili návrh petičiarov, ktorý „Žiada primátora mesta, aby zabezpečil podanie podnetu na prokuratúru, či v súvislosti s vysporiadaním nároku rímskokatolíckej cirkvi prerokovanom na 17. rokovaní MZ zo dňa 18. 9. 2017 nebol porušený zákon alebo či verejne činná osoba nezneužila svoje právomoci.“ Ako sa ďalej uvádza:

„MZ berie na vedomie petíciu proti forme a schváleniu vysporiadania reštitučného nároku rímskokatolíckej cirkvi a odporúča primátorovi mesta vyvinúť maximálne úsilie aby osoba určená na zastupovanie styku s orgánom verejnej moci na základe písomnej žiadosti bola v prípade možnosti prizvaná ako účastník budúcich stavebných konaní.“

Mestský poslanec a zároveň starosta dotknutej MČ Ladislav Lörinc hovoril aj o možnosti zámeny pozemku s investorom, na čo námestník primátora Marcel Gibóda reagoval tým, že mestské pozemky sa v minulosti rozpredávali. „Mesto Košice nemá pozemky v takom rozsahu, aby ich zamenilo s každým developerom,“ uviedol.

Primátor Jaroslav Polaček sa vyjadril, že zo vzniknutého problému je potrebné sa poučiť, keďže výmenou pozemku sa problém len presunul do inej časti mesta. „V budúcnosti budem veľmi netolerantný k výmene pozemkov,“ povedal.

Byty aj administratívna budova

Pod petíciu proti forme a schváleniu vyrovnania reštitučného nároku cirkvi na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v septembri 2017 sa podpísalo 1 073 ľudí.

V lokalite má výstavbou pribudnúť predbežne 11 bytových domov a jedna administratívna budova. Investor plánuje začať stavať približne o dva roky.

Ako povedal konateľ spoločnosti K. M. Trade Miroslav Kacej, ešte pred kúpou pozemku si od magistrátu vyžiadal písomnú špecifikáciu funkcie územia.

„Keby tam nebolo možné stavať, nekúpili by sme to. Územie je určené tiež na športový účel a polyfunkciu. Všetko spĺňame,„ povedal. „Naša právna analýza hovorí, že ak aj došlo k nejakému pochybeniu zo strany mesta, tak ten, kto pochybil, nemôže žiadať zrušenie zámennej zmluvy. My sme o tej zámene ani nevedeli, kúpili sme to zhruba až rok po tom,“ spresnil Kacej.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM