Zuzana Vajayová Rôzne

Prvá fáza čerpania prostriedkov z nórskeho mechanizmu bola úspešná

V týchto dňoch sa na Slovensku ukončujú projekty podporené z Finančného mechanizmu (FM) Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórskeho finančného mechanizmu (NFM).

V rámci programového obdobia 2004 – 2009 boli pre Slovenskú republiku vyčlenené finančné prostriedky vo výške približne 70 miliónov eur, pričom 97 percent z tejto sumy tvoria zdroje Nórskeho kráľovstva. Príspevky donorských štátov podporili stovku rozmanitých projektov po celom Slovensku a viac ako 200 menších projektov. Na financovaní projektov sa desiatimi až pätnástimi percentami takmer vždy podieľal aj štátny rozpočet Slovenskej republiky.

Základným cieľom finančných mechanizmov je prispieť k zníženiu ekonomických a sociálnych rozdielov medzi regiónmi Európskeho hospodárskeho priestoru, ktorý okrem všetkých členských štátov Európskej únie zahrnuje aj Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.

„Donorské krajiny veľmi oceňujú skutočnosť, že miera čerpania finančných prostriedkov na Slovensku je vysoká – vyššia ako 83 percent. Osobne to považujem za skutočný úspech a dôkaz dobrej práce našich slovenských partnerov,“ uviedla veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Trine Skymoen. Dodala, že ju teší rozmanitosť projektov, ich regionálne rozloženie, rôznorodosť problémov, na ktoré sa zamerali, rovnako ako variabilita konečných prijímateľov. „Ľudia zainteresovaní do procesu implementácie grantov na obidvoch stranách – tak donori, ako aj prijímatelia – získali cenné skúsenosti, ktoré nám všetkým umožnia pokračovať a zlepšovať našu prácu v budúcnosti,“ dodala veľvyslankyňa. Zdôraznila, že v budúcom programovacom období sa plánuje z NFM prispieť na rôzne projekty sumou 80 miliónov eur. „Jednou z hlavných tém o ktorých tu v Košiciach hovoríme je protipovodňová ochrana, ďalej zvýšenie cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou, podpora regionálneho rozvoja a samozrejme ochrana životného prostredia,“ doplnila Skymoen. Ocenila tiež, že počas uplynulého plánovacieho obdobia nezaznamenali žiadne náznaky použitia prostriedkov na iné účely, než na aké boli určené a nezaznamenali ani žiadne poznatky o zneužití týchto finančných zdrojov.

Vedúci Úradu vlády SR Viktor Nižňanský doplnil, že z celkovej alokovanej čiastky bolo zazmluvnených 99,17 percent. „Je to vysoké číslo, ale treba povedať, že pri čerpaní týchto zdrojov je omnoho nižšia byrokracia, ako pri čerpaní fondov z Európskej únie,“ uviedol Nižňanský. Pripomenul však, že z minulého obdobia ostalo päť projektov, ktoré sa nepodarilo realizovať, celkovo však bolo podporených 300 projektov. Podpora smerovala do všetkých regiónov a do deviatich prioritných oblastí. „Peniaze boli poskytnuté všetkým typom organizácií, mimovládnym, štátnym, samosprávnym aj podnikateľom,“ spresnil .

Ocenil, že charakter FM EHM a NFM umožňuje množstvo projektov realizovaných v konkrétnych mestách a obciach a priťahujú do realizácie ďalších ľudí. „Okolo 2000 ľudí sa podieľalo na týchto projektoch. Ide zväčša o inštitúcie, ktoré nemajú šancu získať podporu z eurofondov, čím sa vytvoril doplnkový zdroj pre zlepšovanie ekonomickej a sociálnej úrovne Slovenska,“ doplnil Nižňanský.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM