Eva Mikulová Správy

Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica

Stane sa tak po 196 dňoch, keď museli železniční nadšenci  unikátnu atrakciu zatvoriť z pandemických dôvodov.

Ilustračný obrázok k článku Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica
23
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve naša v Košiciach zač­ne sezónu v tomto roku ako prvá. Stane sa tak po 196 dňoch, keď museli železniční nadšenci  unikátnu atrakciu zatvoriť z pandemických dôvodov.

Kolesá historického vláčika sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehnú v sobotu 24. apríla.

„Slávnostné otvorenie vždy sprevádzal kultúrny program. Keďže situácia neumožňuje organizovať hromadné kultúrne podujatia, ako bonus sme počas víkendu pre tých najvernejších pripravili aspoň jazdy za zvýhodnené cestovné. Spiatočný lístok si tak cestujúci kúpia iba za cenu jednosmerného,“ po­zýva na otvorenie sezóny detskej železnice jej riaditeľ Ľubomír Lehotský.

Povinné rúška

Riaditeľ železničky očakáva, že sezóna bude podobná tej minuloročnej, aj preto pripravili nový a flexibilnejší cestovný poriadok a v spolupráci s Mestom Košice vynovili priestor stanice.

„Novinkou je aj zavedenie denného vlaku až do polovice októbra aj počas pracovných dní vždy o 9:40 hod. Okrem toho chceme upriamiť pozornosť verejnosti viac na prednosti našej unikátnej his­torickej želez­ničky a namiesto sprievodného programu sa v sezóne viac oprieme o krásy prírody košického lesoparku. Posilňujeme tiež techniku aj grafikon dopravy tak, aby sme boli, najmä počas letných dní, pripravení zvládať nápor domácich turistov, ktorí budú pravdepodobne zasa viac dovolenkovať na Slovensku, ako v zahraničí,“ mys­lí si Ľubomír Lehotský.

Na najbližší víkend železniční nadšenci pripravili po štyri jazdy s odchodom  z Čermeľa o 9:40, 11:20, 13:40 a 15:20. Vlaky budú premávať za obvyklých hygienických podmienok v otvorených vozňoch, s dostupnou dezinfekciou rúk, rozostupmi a rúškami.

Už tradične nebude chýbať ani úvodné  požehnanie pred začiatkom sezóny, ktoré tentoraz udelí železničný nadšenec, kňaz Tadeáš Mikuláš Kráľ.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM