Veronika Hunyadiová Správy

Prvé dni testovania protilátok. Koľko Košičanov už prekonalo koronavírus? FOTO

Na košickom magistráte sa môžete bezplatne otestovať na prítomnosť protilátok voči covidu. Testy odhalili aj niekoľko aktuálne pozitívnych ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Prvé dni testovania protilátok. Koľko Košičanov už prekonalo koronavírus? FOTO
6
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Od pondelka 19. apríla sa na košickom magistráte môže každý záujemca starší ako 12 rokov bezplatne otestovať na prítomnosť protilátok voči ochoreniu COVID-19.

Mesto Košice v spolupráci s Lekárskou fakultou UPJŠ testuje záujemcov na prítomnosť protilátok v rámci klinickej štúdie Prevcoveast, ktorá potrvá do piatku 30. apríla.

Veľký záujem

Doposiaľ (k 22. 4.) využilo túto možnosť vyše 2 000 záujemcov, väčšinu z nich tvorili obyvatelia metropoly východu. Najviac ich prišlo v utorok, keď odberný tím stihol vybaviť 700 osôb.

Od pondelka do štvrtka sa testuje od 12.00 do 17.00 hod., od piatku do nedele v rozšírenom čase už od 9.00 do 17.00 hod.

Veľký záujem Košičanov a ľudí z blízkeho okolia teší aj košického primátora Jaroslava Polačeka. „Som rád, že Lekárska fakulta UPJŠ akceptovala môj návrh navýšiť počet testov z pôvodných 3 000 na 10 000. Vďaka tomu budeme mať ešte presnejšie výsledky štúdie a budeme lepšie vedieť ako sme na tom v našom meste s ochorením Covid-19. Sme pripravení aj na zvýšený nápor v nasledujúcich dňoch, keďže okrem testovania protilátok budeme na magistráte v piatok, sobotu a nedeľu v rovnakom čase vykonávať aj klasické antigénové testovanie,“ skonštatoval.

Priebežné výsledky

Cieľom výskumu je podľa slov prednostky Ústavu epidemiológie a prodekanky LF UPJŠ Moniky Halánovej pochopenie tvorby protilátok voči koronavírusu, zistenie prítomnosti v populácii a skutočného výskytu tohto ochorenia v Košiciach a ich okolí.

„Z doterajších výsledkov štúdie vyplynulo, že u zhruba tretiny testovaných osôb sa vyskytujú protilátky. Znamená to, že v minulosti prekonali ochorenie Covid-19, o čom ani nemuseli vedieť. Zároveň sa doposiaľ u 25 ľudí potvrdil typ protilátok, ktoré poukazujú na práve prebiehajúce ochorenie Covid-19. Každý z nich dostal odporúčanie, aby sa čo najskôr išiel otestovať PCR alebo antigénovým testom,“ uviedla Halánová.

Testovania sa nemôžu zúčastniť zaočkované osoby a to ani po prvej dávke ktorejkoľvek vakcíny. Testy, ktoré sú pri štúdii používané, sú totiž určené na zistenie prítomnosti protilátok po prekonaní ochorenia a nie na protilátky po absolvovanom očkovaní.

Udalosti na Slovensku

Chybné SMS-ky

Každému, kto splní podmienky účasti, prítomní zdravotníci odoberú z bruška prsta niekoľko kvapiek krvi a vykonajú rýchlotest. Výsledok je zväčša do 15 minút zaslaný v SMS správe. V úvode testovania sa ale vyskytol problém. Niektorí ľudia dostali SMS s nesprávnymi výsledkami ich testov. Podľa Halánovej však vývojári z externej firmy, ktorá naprogramovala aplikáciu, chybný kód hneď po zistení opravili.

„Mali sme menšie technické problémy, keď naše počítače zaslali asi 200 SMS správ s chybnými výsledkami. Údaje do počítača síce boli zadané správne, no aplikácia rozposielala opačnú SMS-ku. Dôvodom bola chyba v aplikácii, ktorá je už našťastie minulosťou. Všetci ľudia následne dostali SMS-ku so správnymi údajmi aj s ospravedlnením. V súčasnosti už všetko funguje tak ako má,“ doplnila Halánová.

Posilnili pracovníkov

Odberný tím dokáže za osem hodín práce zvládnuť okolo 1 000 záujemcov. Oproti prvému dňu navýšili počet pracovníkov, aby sa na mieste netvorili rady. Na testovaní sa podieľa 25 zamestnancov Lekárskej fakulty a mesta. Na testovanie protilátok sa nie je potrebné objednávať. Každý záujemca ale musí vypísať dotazník a podpísať informovaný súhlas k zapojeniu sa do štúdie.

Kto si chce skrátiť čas na odbernom mieste, môže si tieto dokumenty vytlačiť a vypísať doma. K dispozícii sú na stránke korona.kosice.sk. Testovanie bude pokračovať do piatku 30. apríla.

Viac o koronavíruse

Testovanie na protilátky
6
Galéria
Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM