Aktualizované Eva Mikulová Kultúra

Prvou premiérou Štátneho divadla v roku 2020 bude súčasná slovenská hra Jurgova Hana

Hra Jurgova Hana je inšpirovaná poviedkou Ivana Horvátha Dve ženy od Petra Jurgu. Jej autorom je prozaik, básnik, dramatik, scenárista a textár Silvester Lavrík

Ilustračný obrázok k článku Prvou premiérou Štátneho divadla v roku 2020 bude súčasná slovenská hra Jurgova Hana
Zdroj: ŠD divadlo Košice

Hru uvedú v piatok 24. januára o 19,00 hodine na Malej scéne ŠDKE.

„Divadelná hra je pokračovaním a rozvinutím príbehov Petra Jurgu, jeho ženy Eny, slúžky Katy a ich detí. Je pútavou až modelovou sériou úvah o rodine, spoločenstve, komunite, o našej minulosti, ktorá je nedopovedaná, zamlčaná a zahmlená, a o tom, ako nás biele miesta v našej rodinnej anamnéze dokážu prekvapiť i zasiahnuť," hovorí o pripravovanej inscenácii dramaturgička Miriam Kičiňová.

Herecké obsadenie

Režisérkou nového titulu je rodáčka z Humenného Alena Lelková, pre ktorú je to tretia spolupráca so Štátnym Divadlom Košice. K Jurgovej Hane sa Lelková vracia po takmer trinástich rokoch.

Režisérka si do realizačného tímu prizvala kostýmovú výtvarníčku Mariju Havran, scénografa Juraja Poliaka, hudbou prispeje Lajko Felix, o hudobný mix sa stará Oskar Lelko a pohybovo na predstavení spolupracuje Stanislav Marišler.

V postave Petra Jurgu uvidia diváci Ivana Krúpu, Katu stvárni Dana Košická, Hanu Tatiana Poláková. Ako Gustáv sa predstaví Michal Soltész, Benjamína hrá Tomáš Diro a Svrčka František Balog.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM