Eva Mikulová Rôzne Správy

Prvú Havlovu lavičku na Slovensku odhalili v Košiciach

Projekt Lavičky Václava Havla (anglicky Havel's Place) existuje už šiestym rokom a ku koncu roku 2017 bolo týchto kultových miest po celom svete už 24.

Ilustračný obrázok k článku Prvú Havlovu lavičku na Slovensku odhalili v Košiciach
7
Galéria
Zdroj: VSH development

Prvou na Slovensku je lavička v Košiciach, ktorú slávnostne odhalili v stredu 6. júna. Zabezpečila ju developerská spoločnosť VSH development, v rámci revitalizácie centra Košíc a výstavby nového polyfunkčného projektu Rezidencia pri Radnici.

Bývalí prezidenti

Slávnostného odhalenia sa zúčastnili viaceré významné osobností. Slová vyzývajúce k zamysleniu predniesli nad novo odhalenou Lavičkou bývalí prezidenti Poľska a Slovenska Lech Wałęsa a Rudolf Schuster, rovnako ako aj bývalí ministri kultúry a zahraničných vecí Českej republiky Daniel Herman a Karel Schwarzenberg. Za Košice sa potom prihovoril úradujúci viceprimátor Martin Petruško.

Lavička Václava Havla v symbolickej podobe dvoch kresielok a guľatého stolíku pod lipou je významnou poctou pamiatke posledného prezidenta Československa a prvého prezidenta slobodnej Českej republiky a demokratickým hodnotám, ktoré osobne reprezentoval. Umelecké dielo vytvoril blízky priateľ prezidenta Havla, Bořek Šípek.

Lavička na dialógy

„Všade na svete slúži Lavička Václava Havla ako miesto vyzývajúce k posadeniu sa a k premýšľaniu, k nadväzovaniu nových kontaktov, k rozvíjaniu dialógu či k načúvaniu myšlienok druhých. Miesta tak symbolizujú otvorenosť demokracie. Všetky tieto atribúty sú blízke našej spoločnosti a veľmi si vážime všetkých hrdinov, ktorí sa o demokraciu zaslúžili. Zvlášť v dnešnej dobe, kedy sa téma nedotknuteľnosti demokracie stáva opäť aktuálnou,“ hovorí Ján Horváth, predseda predstavenstva spoločnosti VSH development a CEO divízie Real Estate v investičnej skupine CTR group.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM