Správy

Rana pre MHD v Bratislave, Košiciach, Prešove a Žiline: Ministerstvo im nepomôže!

Ministerstvo dopravy finančne nepomôže prevádzkovateľom MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina.

Ilustračný obrázok k článku Rana pre MHD v Bratislave, Košiciach, Prešove a Žiline: Ministerstvo im nepomôže!
Zdroj: TASR/AP

Hovorca rezortu Ivan Rudolf pre TASR uviedol, že ministerstvo nie je objednávateľom MHD, a preto nemá zákonnú možnosť ani vyčlenené finančné prostriedky na priamu pomoc prevádzkovateľom MHD.

Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina v piatok (19. 2.) upozornili, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická a bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu.

Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný, a preto predseda Predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Rybanský dostal poverenie rokovať s príslušnými ministerstvami o možnej forme štátnej pomoci pre verejnú dopravu.

„Ak bude nutné vypravovať ešte menej spojov, situácia bude horšia, a namiesto odmeny ich budeme musieť prepúšťať. To si za obetavú prácu v čase pandémie nezaslúžia. Navyše, dopravné podniky okrem iného participujú so svojimi vozidlami a vodičmi na každovíkendových testovaniach obyvateľov,“ uviedol v piatok Rybanský.

Napríklad výpadok tržieb Dopravného podniku Bratislava, 29. najväčšieho zamestnávateľa na Slovensku, sa od začiatku koronakrízy vyšplhal na 21 miliónov eur. TASR oslovila s prosbou o stanovisko v tejto veci aj ministerstvo financií. Na otázky doteraz nereagovalo.

Ilustračné foto, TASR

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM