Rôzne

Rankovce preslávila doma i v zahraničí svojpomocná rómska výstavba rodinných domov, FOTO

Východoslovenská obec Rankovce sa stala známou na Slovensku i v zahraničí unikátnym projektom svojpomocnej výstavby domov, do ktorého sa zapojili Rómovia z miestnej osady.

Zdroj: Dnes24.sk
výstavba domov v Rankovciach
7
Galéria
Zdroj: TASR

Pilotný projekt sa začal v roku 2013 a umožnil prvým osadníkom postaviť si legálne murované domy vlastnými silami. Následne začal v Rankovciach (okres Košice-okolie) stavebný boom.

V prvých dvoch etapách projektu vzniklo na pozemkoch odkúpených od obce celkovo 14 skolaudovaných domov. V aktuálnej tretej etape je vo výstavbe ďalších 14 nízkonákladových rodinných domčekov. V pláne je aj ďalšie pokračovanie, keďže záujem ľudí je veľký.

Nádej pre Rómov

Mnohí oceňujú, že projekt dal Rómom nádej, vieru vo vlastné sily a motiváciu urobiť niečo so svojím životom či vymaniť sa z často bludného kruhu chudoby.

„Život v osade sa zmenil, povedal by som, o 180 stupňov. Mladé rodiny môžu takto získať svoje vlastné legálne bývanie, svoj domček so záhradkou. Predtým to vôbec nebolo. Spočiatku, keď sme vyberali ľudí v prvej etape, tak skoro nikto neveril, že sa niečo také môže podariť, keď sa to však odskúšalo, hlásia sa mnohí ďalší,“ uviedol pre TASR miestny terénny pracovník František Turták.

V minulosti boli mladé rómske rodiny odkázané na bývanie s rodičmi v osade, bez pomoci a zamestnania nemali východiska.

„Nie je to len o tom, že si takto vyriešili svoje bývanie, ale na začiatku výstavby boli zamestnaní traja – štyria ľudia a teraz z nich máme zamestnaných vyše 60 percent, takže je to veľký krok dopredu nielen z hľadiska bývania, ale aj po pracovnej stránke,“ povedal Turták.

Výstavba však nie je zadarmo a vyžaduje si splnenie prísnych podmienok a aktívnu spoluúčasť záujemcov. Tí si musia najmenej rok pravidelne sporiť na odkúpenie pozemku a následne splácať pôžičku na stavebný materiál.

Pri samotnej výstavbe im pomáha stavebný učiteľ a koordinátor. Celkový rozpočet domu vychádza na zhruba 12-tisíc až 13-tisíc eur. Ide pritom o prírastkový typ bývania s možnosťou ďalšej prístavby.

Pomoc domácim

Ako priblížila Františka Ondrašiková z rankovského združenia Pre lepší život, celý program funguje na participácii viacerých organizácií a inštitúcií.

„Potrebná je aktívna účasť obce, ktorá vyčleňuje stavebné pozemky a zabezpečuje technickú infraštruktúru. Do procesu vstupuje aj miestna nezisková organizácia, ktorá robí komunitnú a terénnu sociálnu prácu. V neposlednom rade je to banka, ktorá ponúka výhodnú mikropôžičku. Projektový tím sprevádza klienta pri samotnej výstavbe domu. Najdôležitejším je však klient, ide o to, aby vnímal, že je to jeho dielo, projekt jeho života, aby preberal čo najviac zodpovednosti a úloh na seba,“ povedala.

Projekt pozitívne hodnotí aj miestny rómsky starosta Stanislav Hada, ktorý oceňuje, ako to v dobrom zmenilo tunajších ľudí.

„Chcel by som v tom pokračovať, pokiaľ sa dá,“ potvrdil. Obec sa podľa neho snaží odkúpiť vhodné pozemky od súkromných majiteľov, následne ich rozparceluje a predáva klientom.

Prvotný projekt svojpomocnej výstavby v Rankovciach získal v roku 2014 Zlatú cenu pre občiansku spoločnosť, ktorú udeľuje Európsky hospodársky a sociálny výbor v Bruseli. Realizátorom bola vtedy organizácia ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj. V súčasnosti má záštitu nad projektom nezisková organizácia Projekt DOM.ov, ktorá ho preniesla aj do niektorých ďalších obcí v Prešovskom kraji.

Nápad zaujal zahraničie

Inšpiráciou sa stali Rankovce aj pre zahraničie. Do dediny prichádzajú ľudia so záujmom o program nielen z blízkych krajín, ako sú Maďarsko a Česko, ale aj vzdialenejších európskych štátov, dokonca až z Ameriky či nedávno z Bangladéša.

„Zaujímajú sa o model, ako to funguje, čo sú pozitíva, riziká, z čoho sa dá poučiť. Vieme, že je záujem prevziať túto myšlienku a rozvíjať ju aj v susedných krajinách. Ja tvrdím, že projekt sa osvedčil, ale stále ho pokladám za pilotný, lebo naďalej sme v procese učenia sa,“ skonštatovala Ondrašiková.

Aktuálne v rómskej osade pre chýbajúci vodovod riešia tiež problém s pitnou vodou. Obyvatelia, ktorí nemajú vlastné studne, musia dennodenne chodiť s vedrami a bandaskami do dvoch obecných studní.

V rámci eurofondového projektu s rozpočtom 109-tisíc eur dôjde k využitiu 74-metrov hlbokého vrtu s potrubným rozvodom vody pre 500 ľudí. „Vrt už je urobený, na jar by sa mala začať ďalšia realizácia,“ uviedol starosta.

Ilustračné foto, TASR

výstavba domov v Rankovciach
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM