Lukáš Zavacký Samospráva Samospráva Samospráva

Raši vidí problém vo financovaní: Primátori krajských miest požadujú zmeny zákonov

V rámci Združenia K8 rokovali primátori ôsmich slovenských krajských miest spoločne v Košiciach. Zaoberali sa viacerými otázkami, ktoré ich trápia a vyžadujú si zmenu v legislatíve. Postrehy poskytol i Richard Raši.

Ilustračný obrázok k článku Raši vidí problém vo financovaní: Primátori krajských miest požadujú zmeny zákonov
Zdroj: TASR

Zúčastnení sa zaoberali prípravou všeobecne záväzných nariadení (VZN) miest o odpadoch či problémom samospráv – nevysporiadanými pozemkami. Témou však boli i iné záležitosti.

„Rozprávali sme o programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky z hľadiska samosprávy, o financovaní verejnej správy, o vývoji financovania za prvý kvartál roku 2016. Hovorili sme o veľmi dôležitom bode, ktorý sa týka najmä krajských miest a nášho hlavného mesta, a to je financovanie podľa počtu obyvateľov, pretože sa stretávame s problémami, že mnoho obyvateľov, ktorí žijú v našich mestách, nie je prihlásených na trvalý pobyt,“ uviedol primátor Košíc, Richard Raši.

Negatívne to podľa neho vplýva na financovanie najväčších sídel. „Budeme preto iniciovať nájdenie modelu so zapojením registra obyvateľov, aby sme dospeli k najoptimálnej­šiemu stavu obyvateľstva, ktorý sa čo najviac blíži k realite,“ doplnil.

Prítomní sa na rokovaní v Košiciach zaoberali i hospodárením K8 a tiež prípravou predsedníctva SK Press a summitu Výboru regiónov, ktorý sa bude konať začiatkom júla v Bratislave. Za nového predsedu K8 na druhý polrok 2016 zvolili primátora Trenčína, Richarda Rybníčka.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM