Alexandra Kolínská Správy

RegioJet vyštartuje z Košíc už o pár dní: Cestujúci si môžu vybrať z troch cestovných štandardov

Vlakový dopravca RegioJet plánuje vyštartovať už tento mesiac. Do skúšobnej prevádzky uvedie vlaky InterCity z Košíc až do Prahy. Cestujúcim budú ponúknuté rôzne štandardy.

Ilustračný obrázok k článku RegioJet vyštartuje z Košíc už o pár dní: Cestujúci si môžu vybrať z troch cestovných štandardov
Zdroj: TASR

Súkromný železničný dopravca RegioJet od nedele 12. októbra spúšťa skúšobnú prevádzku vlakov InterCity na linke Košice – Žilina – Praha a späť. Na tejto trati bude jazdiť jeden pár spojov s raňajšími odchodmi z oboch miest. Dosiaľ spoločnosť prevádzkovala IC vlaky medzi Prahou a Žilinou.

Vnútroštátnu linku na trase Bratislava – Žilina – Košice spustí RegioJet od 14. decembra, odjazdy budú obojsmerne zo začiatku trikrát denne. V Košiciach to v stredu potvrdil majiteľ holdingu Student Agency, do ktorého patrí aj RegioJet, Radim Jančura.

Predaj lístkov na RegioJet

Prepravca láka cestujúcich službami, komfortom v moderných vagónoch i cenou. Problémom na košickej železničnej stanici sú však preň chýbajúce vyhovujúce priestory na predaj lístkov. Na stanici funguje Zákaznícke centrum Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktoré sa o prenajaté miesto s konkurenciou odmieta deliť.

Priestory na poschodí, kde po skončení prestavby budú obchody, RegioJet nechce, žiada miesto v zóne tradičného predaja lístkov. Očakáva, že problém vyriešia Železnice SR (ŽSR), ktorej patrí vlaková stanica. „Je to vec rokovaní ŽSR a verím, že sa tá cesta nájde. Inak by to bolo trápne a nedôstojné pre obe strany, keby naši zamestnanci, ktorých budeme prijímať začiatkom decembra, predávali lístky na ‚stojáka‘ de facto pred Zákazníckym centrom ZSSK,“ uviedol Jančura. Lístky je možné zakúpiť cez internet.

Tri triedy štandardov

Vlaky RegioJet budú pre cestujúcich ponúkať miesta v triedach Štandard, Relax a Biznis. V Košiciach dnes spoločnosť prezentovala prvý z desiatich objednaných špeciálnych vagónov RegioJet – Astra od rumunskej vagónky Astra Vagoane Calatori. Podľa spoločnosti ide o prvý železničný vozeň v Európe so zabudovanými dotykovými obrazovkami s multimediálnym systémom priamo v kožených sedačkách. Do vlakovej súpravy bude zaradený zatiaľ v rámci skúšobnej prevádzky, a to v triede Štandard.

O vybavení vlakov RegioJet dotykovými obrazovkami pre cestujúcich sa viac dočítate TU.

Predstavenie súpravy RegioJet v Košiciach
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM