Lenka Fedorová Správy

Rekonštrukcia podjazdu na Južnej triede: Vyrieši konečne mesto večný problém?

Neustále zaplavovaný podjazd na Južnej triede si už niekoľkokrát vyžiadal pomoc mesta. Napriek tomu, že podjazd mestu nepatrí, rozhodlo sa pre radikálny krok.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia podjazdu na Južnej triede: Vyrieši konečne mesto večný problém?
Zdroj: TASR

Košický magistrát dnes informoval o tom, že dlhoročný problém s vodou zaplavovaným podjazdom na Južnej triede v Košiciach bude onedlho minulosťou. Napriek tomu, že mesto podjazd nikdy nemalo vo svojom majetku, chystá sa ho v spolupráci s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS), a.s. zrekonštruovať.

„S Národnou diaľničnou spoločnosťou už mesto Košice podpísalo zmluvy, ktorých predmetom je rekonštrukcia prečerpávacej stanice Cesta I/68 – podchod VSS. Spoločnosť NDS má zabezpečiť projektovú dokumentáciu, inžiniersku činnosť a realizáciu rekonštrukcie, následne previesť všetko do vlastníctva mesta. Finančné náklady sú predbežne odhadnuté na 100.000 eur, pričom 80 percent poskytne NDS, zvyšných 20 percent mesto Košice,“ uviedol primátor Richard Raši.

„Mesto Košice sa už niekoľko rokov snaží situáciu riešiť, malo snahu identifikovať vlastníka a vyzývalo zástupcov oboch spoločností VSS, aby zabezpečili nevyhnutné opravy. Podjazd zaplavuje voda vždy po väčších zrážkach, tento stav je zapríčinený predovšetkým nefunkčnosťou prečerpávacej stanice v podjazde,“ priblížila situáciu aj hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Mesto už v rokoch 2014, 2015 a vo februári 2016 zabezpečilo svojpomocne odčerpanie vody z podjazdu. Urobilo tak z dôvodu možnosti ohrozenia statiky nosnej konštrukcie, ktorá podopiera okrem konštrukcie cesty I/68 i konštrukciu električkovej tra­te.

„Po obhliadke prečerpávacej stanice možno konštatovať, že je v dezolátnom stave. Chýba prípojka elektrickej energie, elektroinštalácia a rozvádzače sú vytrhané. Vnútorné priestory stanice sú vplyvom toho, že miestnosti sú väčšinu roka zaplavené, vodou poškodené, stav nosných konštrukcii nie je jasný, pretože v podjazde chýba osvetlenie,“ informovala hovorkyňa a na záver dodala, že podľa predpokladov sú vo veľmi zlom stave, respektíve nefunkčné, aj potrubia, armatúry, čerpadlá a záchytná nádrž.

Pre sfunkčnenie čerpacej stanice je potrebná jej komplexná rekonštrukcia, ktorá by mala pozostávať zo stavebných opráv miestnosti, novej prípojky elektrickej energie, novej elektroinštalácie, nových rozvodov vody, opravy alebo výmeny záchytnej nádrže, dodávky a montáže čerpadiel a ich spínania, a dodávky a montáže záložného systému pre prípad výpadku elektrickej energie.

Foto:ilustračné .

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM