Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Riaditeľ vedeckého parku Jarčuška: Veľa kvalitných študentov odchádza mimo Slovenska

Viac ako 500 stredoškolákov navštívilo vo štvrtok Lekársku fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UJPŠ) v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ vedeckého parku Jarčuška: Veľa kvalitných študentov odchádza mimo Slovenska
Zdroj: TASR

Počas Dňa otvorených dverí (DOD) sa mohli zúčastniť rôznych prednášok a vidieť napríklad modely ľudského tela, skutočné kosti či chirurgické pomôcky. Vyskúšať si mohli tiež chirurgické šitie, trhanie a vŕtanie zubov. Ako uviedla hovorkyňa LF UPJŠ Jaroslava Oravcová, dozvedeli sa informácie z oblasti medicíny, ale najmä o samotnej fakulte a štúdiu. Pozrieť si mohli aj MediPark.

Biomodel

Predstavili im zdravotnícke odbory ako ošetrovateľstvo, fyzioterapiu či verejné zdravotníctvo, ale aj doktorandské študijné programy ako zubné lekárstvo, predklinické vedy a nechýbala ani prezentácia chirurgických či internistických odborov.

Navštívili tiež Laboratórium výskumných biomodelov – takzvaný zverinec, absolvovali prehliadku Ústavu experimentálnej medicíny či Medicínskeho univerzitného vedeckého parku v Košiciach (MediPark). V rámci neho stredoškolákom ukázali napríklad i pracovisko pre farmakogenetiku a výskumu v oblasti nových liečiv v onkológii. Okrem iného si mohli pozrieť i laboratórium bunkových interakcií.

Moderná fakulta

„Uvideli, že sme moderná fakulta. Nemáme problém s počtom prihlásených študentov, problém vidím inde – veľmi veľa kvalitných študentov odchádza mimo Slovenska. Vybavenie, ktoré máme, je porovnateľné s pracoviskami vo svete. Kto je rozhodnutý študovať medicínu, je rozhodnutý. Ale ak ide o dobrého študenta, nech sa ju rozhodne študovať na Slovensku,“ povedal riaditeľ univerzitného vedeckého parku (UVP) MediPark Pavol Jarčuška.

Počas DOD pre návštevníkov pripravili aj viacero infostánkov, v jednom z nich prezentovali projekty realizované na LF UPJŠ. Stredoškolákom predstavili aj študentské organizácie ako Spolok medikov mesta Košice či Slovenský spolok študentov zubného lekárstva.

Na hl. snímke prodekan Pavol Jarčuška

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM